14 Липня 2009, 02:00

Обласний етнографічно-фольклорно-мистецький фестиваль «Покутські джерела», який започаткували торік снятинці, передав естафету городенківцям.

В Івано-Франківську та в Городенці уже відбулися засідання оргкомітету з проведення фестивалю. Його очолює заступник голови облдержадміністрації Василь Гладій, а входять до нього відомі науковці Прикарпатського та Чернівецького університетів, вихідці з краю, а також керівництво району.

Розповідає голова Городенківської райдержадміністрації Василь Ємчук:

— На завершенні — капітальний ремонт колишнього Будинку вчителя, де розмістимо музей Покуття. До речі, він розташований в історичній частині міста: поряд з архітектурною пам’яткою — костелом, руїнами стародавнього замку та новозведеною православною церквою. Принагідно хочу подякувати підприємцеві Василеві Павловичу, який узявся реставрувати давню споруду для потреб музею.

На засіданні оргкомітету були подані пропозиції щодо виділення коштів з обласного бюджету на ремонт доріг, фасадів, благоустрій. Ми мали розмову з головою обласної ради Ігорем Олійником, який також пообіцяв посприяти у виділенні коштів. А керівник облавтодору Володимир Рачкевич, теж член оргкомітету, особисто контролює стан доріг та їх ремонт. Вагомості фестивалю, в якому братимуть участь численні делегації з-за кордону та з інших областей, безумовно, надасть науково-історико-краєзнавча конференція. До її організації залучаємо багатьох наших краян, відомих науковців, тож сподіваємося, що захід буде багатий відкриттями, цікавими розробками, проектами й дослідженнями і збере восени у стінах Прикарпатського національного університету ім.
В. Стефаника численну аудиторію.

— А як зі створенням фільму «Стежками Покуття»?

— Документальний фільм практично вже знято, але хочемо залучити ще обласне телебачення, тим паче що й директор ОТБ «Галичина» Ольга Бабій — уродженка Покуття, як і наша краянка Галина Філіпова, мають багато зібраного матеріалу. Щоправда, на фестивалі презентуватиметься лише, так би мовити, городенківське Покуття. Повним ходом іде робота над випуском книги «Покуття» — вагомого доробку керівника прес-служби РДА Ярослава Левкуна як в організаційному, так і в творчому плані. До праці над нею залучено відомих науковців і краєзнавців. Матеріалів зібрано на багатотомне видання, були б лише кошти. А книга «Скрижалі Покутської Городенківщини» уже в наборі, незабаром отримаємо сигнальний примірник.

— Наш і чотири інші райони Покуття 15—16 серпня буде представлено на організованій в рамках фестивалю «Городенківській гостині» — виставці декоративно-ужиткового мистецтва якнайширше. Таку ж мету матиме й конкурс покутського аматорського мистецтва. Словом, постараємося продемонструвати все, чим багата й талановита покутська земля.

http://www.galychyna.if.ua/index.php?id=single&no_cache=1&tx_ttnews[cat]=4&tx_ttnews[tt_news]=6972&tx_ttnews[backPid]=24



Відвідайте також:


Музей історії давнього Галича

Музей «Історії міста Тисмениця» імені Степана Гаврилюка

Краєзнавчий музей флори і фауни Карпат (Княждвірський заказник)