16 Липня 2009, 12:23
У самому розпалі «АртПоле» - так називається тепер фестиваль «Шешори», який нині відбувається в селі Воробіївка у Вінницькій області. Сюди фестиваль з організаційних причин переїхав 2007-го року з Івано-Франківщини.

«Шешори» - це було в минулому. «АртПоле» - це сьогодні. Говорить одна з організаторів фестивалю Ольга Михайлюк: «Лише два останні дні будуть зорієнтовані на те саме, що було на «Шешорах» - на великі концерти, з великою сценою, з сумішшю публіки... А попередні п‘ять днів це швидше така лабораторія, в якій зустрічаються музиканти, артисти, мультиплікатори. У них є можливість упродовж п‘яти днів створювати якісь певні проекти, які потім можна буде розвивати і доводити до якогось цікавого вигляду».

«Добудуємо» природу

Головна тема «АртПоля’2009» — взаємодія митця і середовища, в якому він творить. Тобто, кожний гість фестивалю має взаємодіяти з Бугом, галявинами, пагорбами та скелями. Під час майстерень митці валяють м’яке каміння з повсті, домальовують ліс, створюють анімаційні фільми з природних матеріалів і аудіовистави разом з місцевими птахами. Займаються ще безліччю несподіваних справ, натхненно «добудовуючи» природу.

Передбачається також взаємодія між різними учасниками фестивалю - музикантами, акторами, художниками. Така концепція сприяла й зміні назви фестивалю. Отже, «АртПоле» означає ніщо інше, як «мистецтво в полі».

Місце неочікуваних зустрічей

«Це пов‘язано з тим, щоби люди змогли відшукати одне одного, - продовжила Михайлюк. - Такі випадкові речі трапляються. На мій погляд, класний приклад шведсько-українский гурт «Фіра». Українське значення цього слова зрозуміло, а шведською це означає «чотири». В цьому проекті беруть участь два шведських і два українських музиканти. Кожен щось готує, що можна вдосконалити і потім показати». Результати спільної роботи представлять 17 та 18 липня.

У ці ж дні на великій фестивальній сцені, як зазвичай, виступатимуть зірки world-music. Зокрема, у фестивалі бере участь і франківський гурт «Перкалаба». Директор гурту Олег Гнатів розглядає фестиваль «Шешори», а тепер «АртПоле», як своєрідне звітування за пророблену за рік роботу. «Кожного разу ми для цього фестивалю робимо щось нове».

Популярність зростає

Окрім «Перкалаби» на «АртПолі» виступають гурти «Пропала грамота», єврейський Клезмер-бенд з Харкова, українсько-шведський проект Folk Now, грузинський хор «Анчісхаті». Це лише деякі з його учасників. Ольга Михайлюк згадує: «Коли ми робили перші фестивалі, нам казали, що це божевілля - якесь гуцульське село і люди туди не поїдуть. А ми спостерігаємо, що щороку публіки вдвічі більше».

Торік «Шешори» відвідало 50 тисяч шанувальників мистецтва. Скільки цього року - дізнаємося 18 липня, повідомляє Німецька хвиля.

http://vezha.org/news/16153.html



Відвідайте також:


Музей «Лісова скульптура»

Літературно-меморіальний музей Івана Франка

Домашній музей жіночих прикрас