06 Серпня 2009, 11:43
В одному із залів Івано-Франківського краєзнавчого музею відкрилась виставка дерев’яних іграшок. Маленькі мешканці міста мають змогу побавитись вирізьбленими із дерева пташками, літаками, вітрячками, тріскунцями та навіть маленьким комп’ютером. Усі експонати оригінальні та виготовлені вручну.У виставковому залі Краєзнавчого музею - вирізьблені та витесані із дерева птахи, коники, возики, вітряки, маленька скрипка та навіть дерев’яний комп’ютер. Усі ці забавки, а їх тут понад дві сотні, розписані яскравими барвами яворівського розпису та створені за допомогою забутої народної технології. Народний майстер Василь Яремин розповідає, дитячі забавки вирізували з липи чи осики, та розписували їх акриловими водяними фарбами. Відтак ці іграшки були натуральними та безпечними для здоров’я дітей, зауважив Василь Яремин: "Майстер коли виконував дитячу забавку вкладав в неї душу. Виконував усе це з природного матеріалу. Нам би хотілося, аби сонце яворівської дитячої забавки потрапило в кожне сердечко наших малюків. Якщо забавка буде весела, вона буде приваблива і наші діти будуть добріші. Не порівняти ці забавки до тих, що привезені з Польщі, Турції, вони розмальовані фарбами, які шкідливі для здоров’я. А наші дерев’яні, такі звичайні, теплі".

Побавитись дерев’яними забавками до музею прийшло чимало маленьких іванофранківців. 12-річний Юрко Капустинський яворівські іграшки бачить вперше. Кілька років тому хлопець залюбки бавився закордонними - машинками, солдатиками та плюшевими звірятами. Однак дерев’яні іграшки набагато цікавіші, зізнається Юрко: "Я б ще бавився, але вже запізно, вже я більший трохи. Тут була дуже гарна скрипочка, розмальована, гарно зроблена, і струни ниточками. В той час не було таких іграшок, як яворівські, були китайські усілякі іграшки, іх завозили з-за кордону, пластмасові. Я б для своїх дітей купував наші забавки, тому що китайські, японські - вони не якісні і шкодять для дітей".

В Івано-Франківську виставка народної забавки експонуватиметься до кінця цього місяця. Згодом вона помандрує до Львова, а звідти - до Києва.
http://vezha.org/news/16666.html




Відвідайте також:


Історико-краєзнавчий музей с. Космач

Музей етнографії і побуту с. Саджава

Історико-краєзнавчий музей с. Чернелиця