08 Вересня 2009, 01:25
5-6 вересня 2009 року в місті Івано-Франківську на майдані Шептицького, РТІЦ (Регіональним туристично-інформаційним центром), виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради за підтримки Івано-Франківської обласної державної адміністрації було реалізовано спільний проект «Карпатський вернісаж 2009» - фестиваль народно-прикладного мистецтва України.
Участь у фестивалі взяли понад 200 майстрів з 20 областей України (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Чернівецька), з них майже половина – народні майстри з Івано-Франківської області.
На фестивалі були представлені близько 40 видів народних промислів та ремесел, які на сьогодні збережені та існують в Україні, зокрема: писанкарство, витинанка, ткацтво, килими, гобелени, національний одяг, в`язання картин та ікон, художнє набивання на тканині, вишивка традиційна та бісером, бісероплетіння, кераміка та гончарство, фарфор, розпис по торбах, ліжникарство, різьба по дереву, вироби з дерева, бондарство та художнє випалювання, розпис дерева, коренепластика, вироби із шкіри, сувенірні магніти, художні вироби з природних матеріалів, флористика, викладання із зерен, живопис та малярство, колаж, графіка, фітодизайн, виготовлення музичних інструментів із глини та дерева, іграшка зі скла та вироби з гутного скла, розпис по склу, картини та ікони на склі, національна іграшка, лялька-мотанка, інтер’єрна іграшка, сувеніри, вироби з металу та металопластика, художнє лиття з бронзи, старожитності, лозоплетіння, плетіння солом’яних виробів, макраме, в’язання, авторські прикраси, сирні коники, петриківський розпис тощо.

Урочисте відкриття фестивалю відбулося 05 вересня за участю начальника головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації Віталія Семківа, начальника управління економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківського міського виконавчого комітету Богдана Білика та координатора фестивалю, начальника управління туризму головного управління з питань, туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації Наталії Гасюк.

Протягом двох днів перед учасниками та гостями фестивалю виступили Державний Академічний Гуцульський Ансамбль Пісні і Танцю, муніципальний оркестр народної музики „Рапсодія”, муніципальна капела бандуристів, тріо бандуристок „Намисто”, Юлія Крижалка (лауреат конкурсів: "Дивоцвіт", "Таланти землі Галицької"; дипломант: "Захід – 21-ше століття", "Водограй", "Світло писанки"); Івано-Франківський обласний академічний театр ляльок ім. М. Підгірянки.

Майстер-класи проводили близько 100 учасників. Мистецька формація „Форумс” організувала творчу майстерню «Франківськ – ворота в Карпати!»
Фестиваль проводиться за підтримки Івано-Франківської обласної державної адміністрації та виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Четвертий раз поспіль його незмінними співорганізаторами та партнерами є ВАТ «Прикарпаттяобленерго», ТзОВ «Фінансова компанія «ДЕКРА», Івано-Франківський обласний художній музей, Інститут туризму Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Втретє генеральним медіа-партнером виступає всеукраїнська газета «Порадниця».
http://www.if.gov.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=9939


Відвідайте також:


Музей імені Митрополита Андрея Шептицького

Музей етнографії і побуту с. Саджава

Історико-краєзнавчий музей с. Космач