12 Вересня 2009, 10:41

З 11 по 13 вересня у прикарпатському селищі Ворохта пройде фестиваль грибів.Окрім традиційних для таких подій виступів етнічних гуртів, у програмі фесту елекронна музика, театральні вистави та, звичайно, гриби – головна родзинка свята. Їх збиратимуть, готуватимуть і вживатимуть у їжу.

«Охочі в суботу о 5 ранку підуть з місцевими на грибні місця в горах. За підсумками цього збирання буде конкурс грибарів – визначатимуть, хто назбирав найбільше, - розповідає «Німецькій хвилі» один із організаторів свята Євген Вовк. - А потім місцеві ресторації виставляють свої кухні, й буде величезний кулінарний конкурс. Шеф-кухарі готуватимуть різні страви з грибів і змагатимуться між собою». Ну, а гості, авжеж, куштуватимуть. Рецепти фірмових страв прикарпатці не розкривають навіть організаторам. Проте обіцяють, що рецепти страв-переможців конкурсу в підсумку люди зможуть викупити. Звичайно, якщо кухар того забажає.

Відвідати всі фестивальні події гості зможуть безплатно. Серед музикантів публіка зможе почути уже відомі українському слухачеві етногурти «Очеретяний кіт» та «Пропала грамота», а також чимало інших. У творчості гуртів загалом, окрім українських, присутні також балканські, мадярські, польські, ірландські та навіть східні мотиви. А на «космічній сцені», де виступатимуть електронні та транс-гурти, вокаліст однієї команди обіцяє влаштує сеанс прямої реінкарнації Джима Моррісона та заспівати мантру.

Багато з виконавців широкому загалу ще невідомі. «Та мета не в тому, щоб показати себе і великий лайн-ап з відомими і дорогими виконавцями, - каже Євген Вовк, – а в тому, щоб створити домашню атмосферу одночасно для кількох тисяч людей». Цієї мети господарі фестивалю збираються досягнути не тільки за допомогою музики, театру та кулінарії, а й за участі потаємних сил. Адже одним із учасників фесту буде український чаклун, мольфар Михайло Нечай. «Він допомагає багатьом людям. Коли я був у нього вдома, там постійно черга (з охочих потрапити на сеанс чаклування), - розповідає Євген Вовк. - Бо він несе сприйняття моменту, яке ми й хочемо пронести разом з усіма гостями та учасниками події».

Хоча вхід на фестиваль і безкоштовний, організатори сподіваються отримати пожертви на проведення наступного фестивалю через рік. «Ми хочемо, щоб люди могли висловити свою подяку, придбавши талісман – глиняного грибочка. – каже Євген Вовк. -, якщо їм сподобається. Якщо не накидають, значить, ми щось зробили не так, але я думаю, що він у нас буде повний». Та перевірити це можна буде тільки через три дні, коли гриби знову займуть звичне місце у своєму окремому царстві живого світу.

http://vezha.org/news/17451.html





Відвідайте також:


Краєзнавчий музей селища Делятин

Музей екології та етнографії Карпатського краю

Музей Михайла Грушевського