30 Квітня 2010, 11:35
28 квітня в Івано-Франківському художньому музеї відкрито виставку до 65-ої річниці Перемоги. На відкритті виставки виступили начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак, директор музею М.Дейнега, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури облдержадміністрації А.Давидюк.

Українське образотворче мистецтво радянського періоду, маючи конкретну ідеологічну спрямованість, було технічно багате у художньому виразі, охоплювало всі сфери людського й державного життя. Особливою увагою користувалася тема Другої світової війни, тема визволення України від фашистських загарбників, тема героїчної Перемоги.

У фондах художнього музею зберігається чимало робіт, в яких відображено лихоліття, руїни війни, її герої. Ця тема хвилювала художників Івано-Франківщини. В експозиції виставки представлені твори відомого художника, Заслуженого діяча мистецтв України І.Лободи. Його портрети Героїв СРСР - Айрапетяна, Чернова, Ляхова - засвідчують любов митця до портретованих, а також майстерність письма, увагу до конкретності деталей, що надають цим людям значимості, реалістичного відтворення тих звитяжних років. Він є автором тематичного портрету С.А.Ковпака – монументального образу радянських партизан.

Якщо І.Лобода працював у ключі «Соціалістичного реалізму», то М.Фіголь, звертаючись до теми партизан Ковпака, старався своїми композиціями надати опоетизованого її бачення, його живописне рішення базувалося на монументально-декоративному трактуванні, де активну роль відігравала кольорова площина, узагальнена лінія, контраст кольорових плям. Маємо на увазі мистецькі твори «Легіні Карпат», «У Карпатах сонце сходить...» і т.д.

Своєрідне кольорове бачення світу, яке ми бачимо в роботах П.Боєчка, є присутнє і в композиції «Визвольна весна». Любов автора до світлотного контрасту, де кольорова лаконічність в цій роботі доведена автором до мистецького звучання, творить відчуття радості весняної свободи.

Івано-франківські художники, такі як О.Шиванюк, П.Сахро, знані як прекрасні пейзажисти, автори багатофігурних робіт, теж зверталися до вічної теми Перемоги. Твори «Вічна слава Ковпаківцям», «Брестська фортеця» О.Шиванюка, «Сім’я Партизана” О.Сахра є вагомим внеском митців у прославленні теми, героїзації Перемоги.

Всесвітньо відомий графік ХХ століття В.Касіян, автор хрестоматійних композицій до творів Т.Шевченка, Л.Українки, В.Стефаника є автором таких робіт, як «Перед розправою», «Полонені німці», «Дума про втечу» та ін., - це багатофігурні композиції, виконані в техніці акварельного рисунка – передають гіркоту переживань, страждання великої кількості людей всієї України.

Ця невелика виставка творів художників нашої області і України є даниною пам’яті і поваги до людей – героїв, що вибороли перемогу над фашизмом.

http://www.gov.if.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=11075



Відвідайте також:


Музей «Берегиня»

Музей історії Надвірнянщини

Історико-краєзнавчий музей с. Кунисівці