28 Травня 2010, 10:36
23 травня майже 30 національних та природних парків у п’яти країнах Карпатського регіону вперше святкували День Карпатських парків (Carpathian Parks Day). Цей день є своєрідною регіональною відзнакою Дня Європейських парків (European Day of Parks) та Міжнародного Дня біорізноманіття (International Day for Biological Diversity), а також даниною поваги до одного з найунікальніших осередків дикої природи Європейського континенту – Карпатських гір.

Включені Всесвітнім фондом охорони дикої природи (WWF) до списку 200 найцінніших екорегіонів планети, Карпати відзначаються експертами як один серед найбагатших територій біорізноманіття. У Карпатах розташована найбільша в Європі ділянка первісних лісів, а також найбільші з існуючих природні гірські букові та буково-смерекові екосистеми. Третина з усіх європейських судинних рослин (майже 4,000 видів флори) були виявлені у цьому регіоні, серед них близько 500 видів є ендеміками. Карпати є притулком для таких глобально зникаючих видів, як Європейський бізон, Татранська гірська сарна та орел-могильник. Карпати також є останнім регіоном у Європі, що підтримує життєздатні популяції великих хижаків. На сьогодні у регіоні зареєстровано близько 8000 бурих ведмедів, 4000 вовків та 3000 рисей. Крім цього, цей регіон отримує вдвічі більше опадів, аніж прилеглі землі, прісна вода підживлює такі великі ріки, як Дунай, Вісла та Дністер разом із їх притоками, закінчуючи свій шлях у Чорному та Балтійському морях. Більше 80 відсотків водопостачання Румунії (виключаючи Дунай) та 40 відсотків водопостачання України надходить з Карпатського регіону.

Наразі, ці природні скарби перебувають під загрозою через безпрецедентні зміни, яких зазнає регіон, будучи все більше втягнутим у процеси глобальної економіки. Карпати страждають від наслідків несталого лісового господарювання, надмірного розвитку інфраструктури та руйнування й засмічення річкових долин.

Організований вперше, День Карпатських парків охопив символічні природоохоронні регіони Чехії, Словаччини, Румунії, Сербії та України з метою інформування населення про важливість цих регіонів для збереження біорізноманіття та сталого соціо-економічного розвитку. Становлення туризму розглядається як один із найважливіших засобів сприяння стабільності регіону.

Серед парків-учасників – Національний парк Татри в Словаччині, природні парки Апусені та Буцегі, а також національний парк Пьятра Краулуі в Румунії, національний парк Джердап у Сербії. Найбільша кількість парків-учасників (17), які святкували цю подію, розташована в Словаччині. Програма заходів варіювала у різних країнах та парках, але обов’язково включала проведення фестивалів, пішохідних турів, акцій з прибирання територій та інше.

В Україні парками-учасниками є Карпатський та Ужанський природні національні парки та природний заповідник «Горгани». Програма святкування триватиме понад тиждень та приурочена до важливих подій у житті природоохоронних територій та місцевих громад, таких як відкриття туристичної стежки, проведення фестивалів, становлення освітнього центру, презентацію історико-етнографічного музею та інформаційно-просвітницька діяльність. Зокрема, Ужанський НПП, проводитиме фестиваль «Молочні ріки», Карпатський НПП – святкування Дня Карпатського села (с.Татарів) та відкриття стежки Довбуша (м.Яремче), ПЗ «Горгани» - відкриття Християнсько-екологічної школи та презентацію «Історико-етнографічного музею» (с.Черник). Усі ці події фінансово підтримані урядом Норвегії у рамках міжнародного проекту «Збереження та стале використання природних ресурсів Українських Карпат» та реалізується українським відділенням WWF – Дунайсько-Карпатською Програмою.

Незважаючи на те, що організувати подібні заходи є непросто, оскільки п’ять карпатських країн розмовляють різними мовами та вирішують різні проблеми, проте важливість збереження цього регіону та потреба тісної співпраці між країнами не викликає сумнів. День Карпатських парків має можливість стати щорічним заходом та допоможе урядам та громадськості формувати єдність між Карпатськими природоохоронними територія та краще розуміти важливість наявних природоохоронних цінностей, їх збереження та потребу сталого розвитку усього регіону.

http://www.pravda.if.ua/news-12435.html



Відвідайте також:


Музей Калущини

Музей історії села Новошин

Народний музей Гуцульського театру Г. М. Хоткевича