03 Червня 2010, 11:00

8-11 червня в читальному залі Держархіву Івано-Франківської області з нагоди 155-ї річниці від дня народження Наталії Кобринської - української письменниці, громадської діячки, зачинательки жіночого руху в Галичині - відкриється тематична виставка “Засновниця жіночого руху в Галичині”.

На виставці будуть представлені твори письменниці та літературознавчі розвідки про її творчість. Виставку відвідають науковці і студенти міста, користувачі читального залу.

Довідка.

Наталія Кобринська народилася 08 червня 1855 року в с. Белелуя (нині село Снятинського району Івано-Франківської області) в сім’ї священика, депутата австрійського парламенту. Освіту здобула самотужки.

В 1880 – 90-х рр. стала однією з ініціаторок феміністичного руху в Західній Україні. В 1884 р. організувала в Станіславі «Товариство руських женщин».

В 1891 р. скликала в м. Стрий перше жіноче віче, де розглядалося питання організації дитячих садків.

Видала два жіночі альманахи. Почала друкуватися з 1883 року. У своїй літературній творчості, як і в громадській діяльності, головну увагу приділяла висвітленню трагічної долі жінки, її залежності від станової моралі. Показала пробудження національної свідомості, народні звичаї та вірування, події та страхіття Першої світової війни. Авторка низки публіцистичних статей з питань жіночого руху та літературних розвідок. Померла 22 січня 1920 року. Похована в м. Болехів.

http://www.gov.if.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=11276



Відвідайте також:


Музей історії с. Іллінці

Музей «Хата-Гражда» гуцульської господарки

Художньо-меморіальний музей Василя Касіяна