26 Липня 2010, 02:57
Сьогодні в обласній бібліотеці імені Івана Франка буде відкрито виставку-портрет „Грані таланту Володимира Винниченка” з нагоди 130-річчя від дня народження.
Володимир Кирилович Винниченко — одна з найбільш значних, популярних і водночас трагічних постатей у нашій літературі та в історії українського національно-державного відродження. Він— письменник-романіст, автор оповідань та драматичних творів, філософ, публіцист, митець-маляр.

Винниченко — один з найвідоміших і найвидатніших громадсько-політичних діячів, який не тільки мистецьки зобразив свою добу, але й був її активним творцем. Із думкою про возвеличення нашої нації, піднесення України на рівень європейських держав писав Винниченко свої твори, боровся за державну незалежність, прожив понад три десятки років у забутті й вигнанні на чужій французькій землі. Довго довелося б гортати сторінки історії світової літератури, щоб відшукати подібну парадоксальну ситуацію. Письменника, чия творчість ознаменувала новий напрям розвитку української літератури, слава якого гриміла на рідній землі майже три десятиліття, було грубо, безжально викинуто з пантеону національної культури, його книги вилучено з бібліотек, а на ім`я накладено ідеологічне табу.

Виставка-портрет „Грані таланту Володимира Винниченка” має на меті на багатому матеріалі, листах, щоденниках, спогадах, публіцистичних виступах вчених, митців, культурних діячів відтворити образ однієї з найцікавіших постатей ХХ століття, людини складної політичної долі, письменника, драматурга, публіциста, політолога, державного діяча — познайомити читача з найкращими його творами, зібраними в збірки „Твори”, „Вибрані твори” та „Вибране”, а також виданими окремими виданнями: „Відродження нації”, „Сонячна машина”, „Записки Кирпатого Мефістофеля” та іншими.

За інформацією Івано-Франківської ОДТРК



Відвідайте також:


Кімната- музей Марійки Підгірянки

Музей "Природа Землі Галицької"

Музей Наталії Кобринської (філіал музею ім. Р.Скворія)