17 Серпня 2010, 03:02

Відділ Музею визвольної боротьби ім. С.Бандери в Княгиничах (створено 11 серпня 2010 р.) отримав керівника. Ним став краєзнавець, дослідник нашої минувшини Ярослав Григорович Бурак, який досі працював на громадських засадах, а з 01.09.2010 р. працюватиме на професійній основі.

Музей “Конспіративна квартира Романа Шухевича у Княгиничах” було відкрито у с. Княгиничі Рогатинського р-ну 30 червня 2007 р. до 100 – річчя від дня народження видатного українського військово - політичного діяча, Головнокомандуючого УПА генерал – хорунжого Романа Шухевича. Фінансування музею здійснюватиметься за підтримки Івано - Франківської обласної державної адміністрації та Івано - Франківської обласної ради.

Криївку “Короленко” організувала провідна членкиня ОУН, керівниця УЧХ Катерина Зарицька. Квартира була в будинку, де мешкав сільський голова, а близько ста метрів від неї розташовувався гарнізон винищувачів НКВС.

Музей облаштовано в будинку, де в буремні 1946 – 1947 рр. була підпільна конспіративна “хата” Романа Шухевича під умовною назвою “Короленко”. Ініціатором та координатором створення музею був Любомир Полюга. Проект реставрації кімнат музею виконали науковці кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету “Львівська політехніка”. Створювати музей активно допомагали мешканці й вихідці з сіл Княгиничі та Загір’я.

В експозиції музею розміщено матеріали, що висвітлюють життя і діяльність Р.Шухевича, боротьбу УПА, особисті речі Головнокомандуючого та його побратимів – політв’язнів. Інтер’єр помешкання відображає побут 1946 – 47 рр.

Контактні телефони музею у с. Княгиничі: 034355 65-221, 65 – 222.



Відвідайте також:


Національний заповідник «Давній Галич»

Художньо-меморіальний музей Василя Касіяна

Музей «Берегиня»