15 Листопада 2010, 10:50

Чотири тисячі відвідувачів за неповних 11 місяців цього року. Такий результат роботи Музею бойової слави радянських військ «Герої Дніпра».

За словами начальника музею Яреми Кваснюка, в числі основних екскурсантів – учні середніх шкіл та студенти навчальних закладів Івано-Франківська й області. Також постійними гостями музею є військовослужбовці гарнізону.

– Ми підтримуємо тісний контакт з усіма військовими частинами та установами, що розташовані на Прикарпатті, – розповідає Ярема Кваснюк. – Обов’язковими у нас є екскурсії для всіх новобранців. Часто у стінах музею проводяться заняття з гуманітарної підготовки.

Експозиція музею займає 640 кв.м, а експонатний фонд нараховує понад чотири тисячі одиниць. На стендах, подіумах, у вітринах розміщено тисячі експонатів періоду ІІ світової війни: бойові знамена частин (до речі, дві з них – 226-та Глухівсько-Київська Червонопрапорна та 70-та гвардійська Глухівська шестиорденоносна стрілецькі дивізії брали безпосередню участь у звільненні Прикарпаття), зброя, нагороди, особисті речі, документи, фотографії, листи з фронту, предмети спорядження і побуту бійців і командирів. Особливе місце в експозиції займає діорама «Подвиг на Дніпрі». За допомогою спеціальної електронної апаратури вона розповідає про форсування річки у вересні і визволення Києва у листопаді 1943 року. Її мальовниче полотно площею 68 кв.м створили Заслужений художник РСФСР Костянтин Лебедєв і Заслужений художник України, житель Івано-Франківська Микола Вареня. Площа предметного плану становить 38 кв.м. Відвідувачі перед тим, як увійти до демонстраційного залу, проходять через «Землянку» – копію тієї, що була споруджена на березі Дніпра саперами, звідки командуючий 38-ю армією генерал-полковник К.С.Москаленко віддавав накази військам про визволення Києва. На сьогодні відкрилась і діє оновлена експозиція, що розповідає про життя радянських військ та війну в Афганістані.

Для всіх відвідувачів екскурсії в музеї проводяться в зручний для них час. При необхідності бажаючі також можуть отримати тут кваліфіковану консультацію з питань пошукової, військово-патріотичної роботи, історії ІІ світової війни, а також з інших питань, пов’язаних з військовою історією. І попри всі негаразди та важкий економічний стан відвідування музею, як і раніше, є безкоштовним.

Коломия Веб



Відвідайте також:


Історико-краєзнавчий музей О. Довбуша

Літературний музей Прикарпаття

Музей історії с. Іллінці