05 Січня 2011, 11:37
Єдиний на західній Україні і унікальний Музей бойової слави радянських військ «Герої Дніпра» знову опиняється на межі фізичного знищення. Сьогодні об 11 годині в приміщенні господарського суду Івано-Франківської області відбудеться засідання за позовом будівельної компанії «МАОДОТ-І» з вимогою «… вчинити дії щодо знесення споруд колишнього «Музею бойової слави» МО України…».

– Військове містечко №13, на території якого і знаходиться споруда музею, було передано міським органам самоврядування у 2007 році, – розповідає старший помічник Івано-Франківського військового прокурора майор юстиції Руслан Кормило. – Однак у договір не були включені споруди та земля, що знаходиться під музеєм. Як вони опинились у договорі оренди землі між «МАОДОТ–І» і міськвиконкомом, підписаним 10 січня 2010 року, нам не відомо.

Можливість фізичного руйнування музею вже обурила ветеранів другої світової війни, що мешкають на Прикарпатті.

– Таке трактування питання – це просто вандалізм, – наголошує голова ради організації ветеранів 38-ї армії (корпусу) полковник запасу Володимир Мойсеєнко. – Невже в нашій країні гроші стали важливішими за пам’ять дідів та батьків, що проливали кров за визволення нашої Батьківщини?

Нагадаємо, що експозиція музею займає 640 кв.м , а експонатний фонд нараховує понад 4 тис. одиниць. На стендах, подіумах, у вітринах розміщено тисячі експонатів періоду ІІ світової війни: бойові знамена частин (до речі, дві з них – 226-та Глухівсько-Київська Червонопрапорна та 70-та Гвардійська Глухівська шестиорденоносна стрілецькі дивізії брали безпосередню участь у звільненні Прикарпаття), зброя, нагороди, особисті речі, документи, фотографії, листи з фронту, предмети спорядження і побуту бійців і командирів.

Вже на початку експозиції, в одній з вітрин – газети перших воєнних днів. В одній з них повідомлення Радянського інформбюро про героїчний подвиг воїнів зенітної батареї лейтенанта Олексія Муравйова, які збили на підступах до тогочасного Станіслава в перші хвилини війни два ворожі бомбардувальники, а на протязі наступних семи днів – ще п’ять.

Тут також розповідь про героїзм бійців-прикордонників окремої Коломийської комендатури під командуванням майора Р.І.Філіпова, які першими зустріли ворога на прикарпатській землі, про льотчика – молодшого лейтенанта Леоніда Бутеліна, який таранив в небі над Галичем німецький літак.

Особливе місце в експозиції займає діорама “Подвиг на Дніпрі”. За допомогою спеціальної електронної апаратури вона розповідає про форсування річки у вересні і визволення Києва у листопаді 1943 року. Її полотно площею 68м2 створили Заслужений художник РСФСР Костянтин Лебедєв і Заслужений художник України, житель нашого міста Микола Вареня. А озвучив її Левітан. Тільки за минулий рік музей прийняв понад п’ять тисяч екскурсантів та відвідувачів.

Коломия Веб



Відвідайте також:


Музей «Берегиня»

Музей-кімната «Мамина Світлиця»

Краєзнавчий музей «Бойківщина»