11 Березня 2009, 11:04

10 березня на базі Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського проведено нараду керівників музейних закладів Івано-Франківської області.
Ініціаторами проведення заходу виступили управління культури облдержадміністрації та Коломийський музей. В програмі наради були передбачені: презентація музею, екскурсія його залами, ознайомлення з фондосховищами, бібліотекою та реставраційною майстернею, екскурсія до Музею Писанки. Учасників наради привітав начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак. Він наголосив на важливості спільної роботи директора і працівників музею – свідченням чого є успішна робота Коломийського музею. Кожен музей повинен дбати за перспективу – зберігати існуюче, примножувати його та розвивати. Необхідно провести аналіз існуючого стану музеїв, надавати значну увагу малих музеям – адже вони представляють нашу область, є її багатством та “золотим фондом області”. Вже тепер реалізується спільний проект “Музейне коло Прикарпаття”, зустрічі музейних керівників для обміну досвідом будуть проводитися щомісячно. В сучасних умовах надзвичайно важливими є питання збереження існуючої мережі та кадрова підготовка фахівців. Також перед присутніми виступив професор з Києва, доктор геолого – мінералогічних наук, спеціаліст з оцінки дорогоцінних каменів, директор наукових програм музею “Платар” п. В.Індутний. Він розповів про колекції музею, які складаються з мистецьких творів трипільців, скіфів, китайських імператорів. Професор наголосив на потребі здійснення оцінки музейних цінностей, повідомив про існуючу ситуацію в галузі нормативних актів музейництва та охорони пам’яток. Основні акценти зроблено на потребі створення громадянського реєстру культурних цінностей, визнанні музеїв як осередків виховання, засобів національної ідентифікації. Професор В.Індутний виступив з ініціативою створення обласної громадської організації «Всеукраїнська асоціація музеїв та експертів» (ця ідея знайшла схвальний відгук серед присутніх).

Своїми думками про стан справ в галузі музейництва та шляхами вирішення наболілих проблем поділилися головний спеціаліст з музейної роботи управління культури Г.Брицька та засновник музею родинних професій Р.Фабрика.

Учасниками наради були представники ряду музеїв Прикарпаття, зокрема: музею історії міста Болехова, музею Василя Стефаника у Русові, музеїв Марка Черемшини та Василя Касіяна у Снятині, музею народного мистецтва М.Струтинського у Косові, музею Олекси Довбуша (Івано-Франківськ), музею Олекси Довбуша (Печеніжин), музею етнографії та екології Карпатського краю (Яремче), Івано-Франківського художнього музею, Івано-Франківського краєзнавчого музею, музею родинних професій (Івано-Франківськ), Музею визвольних змагань Прикарпатського краю.

Учасники наради висловили щиру подяку директору музею п. Я.Ткачук за гостинність і гарний прийом.

http://www.if.gov.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=9341



Відвідайте також:


Музей «Борцям за волю України» с. Копачинці

Літературний музей Прикарпаття

Музей історії міста Болехова ім. Романа Скворія