23 Січня 2011, 11:28

«Дивоплетиво». Таку назву отримала виставка в’язаної ікони івано-франківської майстрині Надії Соломко. Відкриття експозиції відбулосьвчора в галереї художника Романа Бончука, що в обласному центрі. Вона включає два десятки ікон та плащаниць, виконаних з використанням унікальної техніки плетіння, які вражають яскравістю барв та життєвістю зображених біблійних сюжетів.

«На сьогодні немає особливої потреби, -- коментує виставку Роман Бончук, -- представляти творчість Надії Павлівни Соломко із стереотипного перерахування кількісного набору творчих виставок та перебування у приватних колекціях – даний випадок винятковий. Хоча ні – достатньо узаконений з позицій ідеалізованого пошуку з урахуванням глибокого вірування в себе та силу мистецтва. Тут ми маємо безпосередню справу з математикою, скоріше духовно-душевною математикою – метафізикою сакрального. Адже ікони з зображеннями святих, апостолів та культурно-громадських діячів України в’яжуться чарівними руками Надії Павлівни за певними картами-схемами…». До речі, як стверджує дизайнер Владислав Залевський, метод виконання робіт є запатентованим винаходом авторки робіт.

Власне, «Дивоплетиво» -- це не просто виставка, а ціла тривимірна інсталяція, до створення якої, крім авторки плетених ікон, долучилися також вказані Р.Бончук та В. Залевський, – гігантське сплетіння доль і подій, зображених у вигляді чорних стрічок, на яких, неначе спалахи світла, витають ікони Надії Соломко. Тут і кокон, з якого, як стверджує пан Залевський, все почалося, і раритетна прялка, і навіть залізний апостол Лука, який чомусь позирає на всю конструкцію зі сторони.

Правда.іф.юа



Відвідайте також:


Історико-меморіальний музей Степана Бандери (філіал музею визвольних змагань Прикарпатського краю)

Снятинський літературно-меморіальний музей Марка Черемшини

Музей мистецтв Прикарпаття