23 Січня 2011, 11:59

Засурмили гірські трембіти… І полилася музика, як теплий водограй, окутуючи своїм теплом усіх присутніх. Тут витанцьовують цимбали, скрипка, бубон, сопілка, запалюючи енергією та святковим настроєм усіх учасників та гостей фестивалю «Людям на добро». А й справді, минулого тижня, завдяки добрій ініціативі Богдана Гдичинського, депутата Івано-Франківської обласної ради, Коломия стала справжнім центром відродження давніх традицій та звичаїв. На сцені Коломийського економіко-правового коледжу лунали щедрівки, колядки, відтворювались оригінальні вертепні дійства майже усіх шкіл міста і району.

Коляда має глибоке коріння і з давніх часів вважається прославленням народження Ісуса Христа. Владика Микола Сімкайло наголосив, що колядка – найкраще, що людина може заспівати для Господа:

– Дуже позитивна атмосфера фестивалю, дуже добрий різдвяний дух. Саме він додає нам великої сили та порозуміння і доводить, що Христос у нас один, одна батьківщина Україна. Я тішуся, що саме в цьому місці, в цьому залі прославляється Ісус Христос народжений. Дай Боже, щоб ми у своєму житті дотримувалися тих традицій духовних, національних, примножували їх, бо від цього радісним стає життя. Коли люди сваряться, мають ненависть, не може зародитися щось добре. Та якщо людина-лідер, як Богдан Гдичинський, має добрі бажання і хоче створити, вималювати певну позицію, створити такий фестиваль – це найкраща форма політики. Тут люди не роз’єднуються, а єднаються. Відчуваю радість і втіху від таких справ. Дай Боже, щоб такий фестиваль відбувався від року до року, участь у ньому брало ще більше колективів. Це чудово, що діти можуть показати свої таланти.

За словами Богдана Гдичинського, головна мета фестивалю – нести добро людям і показувати, передавати дітям, нашому майбутньому, найменшому, найкращому поколінню прадавні традиції.

– Як ви бачили, школярі сьогодні самі стали творцями історії. Композиції надзвичайно позитивні й справді несуть добро, злагоду, любов. Я вважаю, що в житті треба поспішати творити добро. Сам дотримуюсь такої істини, але хочу сказати, що разом ми можемо набагато більше зробити гарних речей, ніж поодинці. Тому запрошую до такої доброї справи усіх людей. Девіз фестивалю – це моє кредо, яке передаватиму своїм дітям, онукам.

Участь у фестивалі взяли кращі школи міста і району. До прикладу, міське управління освіти напередодні канікул провело свій конкурс колядок та щедрівок, переможці якого і взяли участь у фестивалі «Людям на добро». Загалом свій талант представили 17 колективів: гімназія ім. М. Грушевського, ЗОШ №1, №6, №4, №3, №8 та №5, а також Ковалівська, Мишинська, Кийданецька, Сопівська, Ліснохлібичинська,Спаська, Раківчицька, Малоключівська, Замулинецька і Великокам’янецька школи. Оцінювало всі гурти надзвичайно потужне журі, до складу якого входили народний артист України Михайло Кривень, заслужені артисти України Алла Кобилянська та Володимир Кузнєцов, а також начальники міських та районних відділів культури і туризму, голови доброчинних організацій. Михайло Кривень, голова журі, зокрема, зазначив:

– Дуже велика справа зроблена сьогодні в Коломиї, яку започаткував Богдан Гдичинський. Такий фестиваль з промовистою назвою «Людям на добро» – це просто чудово. Обирати переможців було надзвичайно складно, адже всі дитячі колективи співають гарно. Ми насамперед звертали увагу на автентику, на костюми, збалансованість звучання. Звичайно, шкода, що немає живого оркестру, а лише баян. Але я вважаю, що всі аматорські колективи шкіл міста і району були представлені на дуже високому рівні».

Підтримав пана Михайла і Володимир Кузнєцов:

– Враження від фестивалю найкращі, тому що зберігаються наші традиції. Хочеться сказати, що місто таки поступається району. В селі більше зберігаються звичаї, обряди і там ставляться до них з більшою бережливістю. Але назагал тішить, що традиції живуть і старші люди навертають дітей до свого, адже своє потрібно любити і берегти – з цього все починається.

– Рівень підготовки учасників непоганий, – продовжила Алла Кобилянська. Були навіть такі колядки, які я почула вперше. Одразу помітно, що район сильніше підготовлений, ніж місто. Для них це природно, звично, адже сільські діти змалечку колядують, щедрують. Враження – прекрасні, насолоджувалась співом і вважаю, що в Різдвяні свята мають відбуватися лише такі фестивалі.

Уляна Мандрусяк, начальник міського відділу культури, також дуже задоволена організацією та атмосферою фестивалю:

– Слід наголосити, що такий фестиваль відбувається у Коломиї вперше. Висловлюю велику вдячність Богданові Гдичинському за те, що він організував цей концерт. Журі – професійне, і це підносить престиж та рівень фестивалю. Думаю, наступного року потрібно залучити до участі у фестивалі ще більше колективів. Діти підготовлені, стараються. Дуже приємно, що зберігаються наші традиції, відчувається патріотичність.

Сам фестиваль тривав майже шість годин, або триста шістдесят хвилин. За цей час на сцені пролунало понад двадцять різних колядок та щедрівок. Всі учасники мали свої оригінальні, притаманні тій чи іншій місцевості костюми. Великих зусиль та підготовки вимагало вертепне дійство, однак діти поставилися до завдання з великою відповідальністю: тут і саморобна зірка, Ісусик в яслах, кози в кожушках, сивобороді мудреці, грізний Ірод…

Марія Грицан, начальник управління освіти Коломийської міської ради, впевнена, що мета організаторів досягнута.

– Вони зуміли зібрати найкращі колективи міста і району та показати, що наші народні традиції живуть. Живуть вони в наших дітях і передаватимуться від покоління до покоління. Не будемо говорити про майстерність колективів, хто кращий, хто гірший, бо це не є метою фестивалю. Діти живуть цими колядками, щедрівками і тепло передається глядачам. Управління освіти проводило конкурс серед шкіл міста на краще виконання колядок, переможців конкурсу ми бачили сьогодні на сцені. Дякую Богданові Петровичу, який започаткував цей фестиваль. Ми ж підтримуватимемо його хороші ініціативи».

Леся Білищак, заступник голови райдержадміністрації, погоджується:

– Такий фестиваль, як «Людям на добро», розвиває у наших дітей любов до українських традицій. Зверніть увагу, що кожне село чи селище, школи міста виступають з іншою колядкою. Переважно кожен знає дві-три колядки, а тут ми чуємо різні автентичні композиції. Особисто мені дуже сподобалися гурти колядників з Ковалівки та Мишина.

Людмила Федор, начальник районного відділу культури та член журі відзначила професійну підготовку шкіл с. Спаса, Лісного Хлібичина та ЗОШ №4. А от найкращі автентичні костюми були у мишинського колективу.

– Треба віддати належне Богданові Петровичу, організаторові та ідейному наставникові фестивалю, а також керівникам відділів освіти. Особисто я отримала дуже багато позитивних емоцій, школярі підготовлені на високому рівні.

Сергій Триф’як, голова доброчинного фонду «Карітас», сказав:

– Я дуже тішуся, що вперше у нашому місті вдалося зібрати так багато гуртів колядників. Маю надію, що в подальшому фестиваль розростеться, будуть навіть відбіркові тури. Для нашого регіону це дуже гарний шанс зберегти той етнос, традиції, які існують і є самобутніми.

Переможцем фестивалю став гурт колядників з с. Лісного Хлібичина, а друге і третє місце посіли сопівські колядники та ЗОШ №3 відповідно. Усіх учасників нагородили грамотами й цінними призами.

Богдан Гдичинський переконаний, що фестиваль існуватиме, і його підтримає все населення нашої України, а діти, які колядували на сцені, мають велике майбутнє і настане час, коли вони виступатимуть на головній сцені країни. Організатори конкурсу висловлюють щиру подяку спонсорам фестивалю – молодіжному благодійному фонду «Заради добра» (Андрій Волощук), благодійному фондові «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії» (Сергій Триф’як), лауреату державної премії в галузі архітектури Мирославу Прусакові і торговій марці «Пістинська джерельна» (Роман Бортейчук).

газета "Галичина"



Відвідайте також:


Національний заповідник «Давній Галич»

Музей мистецтв Прикарпаття

Музей «Писанка»