31 Січня 2011, 11:36
З нагоди 105-ї річниці Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. Василя Шкрібляка та 155-ї річниці від дня народження видатного гуцульського різьбяра в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського, що в Коломиї, відбулося відкриття виставки дипломних та курсових робіт студентів цього мистецького закладу та музейна академія «Посвята майстру».

Далекого 1905 року у Вижниці була створена Крайова школа різьбярства, токарства і металевої орнаментики. Одним із викладачів та організаторів школи був славетний гуцульський різьбяр Василь Шкрібляк – син видатного майстра Юрія Шкрібляка, твори якого стали класикою народної різьби. Згодом школу реорганізували у Вижницький коледж прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка.

Традиції, започатковані в школі, берегли, наслідували й примножували впродовж понад столітньої історії закладу, вони живуть у коледжі й тепер. Про це говорили директор коледжу Дмитро Козубовський, викладачі цього закладу, директор Вижницької художньої школи, голова Буковинського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Володимир Ворончак. Про невмирущість традицій, інтерпретованих талановитими студентами, яскраво свідчить виставка, на якій представлено понад 300 робіт. Це і художня різьба, вишиття, ювелірні вироби, ковальство, ткацтво, писанкарство…

Вітали колег директор Косівського інституту декоративно-прикладного мистецтва ЛНАМ Святослав Мартинюк, викладачі інституту Йосип Приймак, Степан Стефурак, Мирослав Радиш, які в своїх промовах акцентували на величезному впливі творів народного мистецтва, серед яких чільне місце посідають і роботи В. Шкрібляка, на формування юного покоління. І вагомий внесок для цього роблять два мистецькі заклади — Вижницький коледж та Косівський інститут. На традиціях родини Шкрібляків навчаються й студенти Коломийського педагогічного коледжу, з яким у Національного музею триває давня й плідна співпраця, — про це наголошував у виступі директор коледжу Валерій Ковтун та інші.

Виставка триватиме до 13 лютого.

ОДТРК



Відвідайте також:


Національний заповідник «Давній Галич»

Домашній музей жіночих прикрас

Музей "Українська старовина"