27 Лютого 2011, 04:21

1 березня в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбудеться презентація творів Заслуженого художника України (1989), лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка (2006) Євгена Безніска. Виставка експонуватиметься до 28 березня 2011 р. Відкриття виставки о 12.00 год. Запрошуються представники засобів масової інформації.

Євген Безніско народився на Київщині, в містечку Кагарлик. Його батько походить зі старовинного козацького роду, мати - етнографа і поета П.Афанасьєва-Чужбинського. Закінчив престижну Республіканську художню середню школу імені Шевченка в Києві. Працював в археологічній експедиції, видобував вугілля у шахті. Закінчив Гірничо-промислову школу. Завершив Інститут прикладного і декоративного мистецтва у Львові (монументальний живопис). Вчився у класі Романа Сельського.

Творець портретів Богдана-Ігоря Антонича, Олега Ольжича, Святослава Гординського, Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича, Якова Головацького, Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Павлика, Гната Хоткевича, Івана Труша, Йосипа Сліпого та Андрея Шептицького.

За великий цикл художніх робіт до творів Каменяра він по праву удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка (2006).

В творчій майстерні подружжя Безніско бували Іван Миколайчук, Микола Вінграновський, Алла Горська, Дмитро Павличко, Сергій Данченко, Лесь Танюк, Ліна Костенко. Іван Драч у їхньому творчому домі святкував своє одруження, Богдан Ступка - 50-річчя. Про цю майстерню навіть певний час казали так: "Хто з митців до Львова приїздив, а в цій майстерні не був, - Львова не бачив".

Спільно зі своєю дружиною створив на мальовничій карпатській горі Маківка білокам’яний меморіальний комплекс, присвячений пам’яті Українських Січових Стрільців. Картини пана Євгена експонувалися на багатьох вітчизняних, закордонних і персональних виставках, зберігаються у музеях Аргентини,Франції, Канади, США, України.

ОДА



Відвідайте також:


Історико-краєзнавчий музей с. Кунисівці

Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича

Історико-меморіальний музей Степана Бандери (філіал музею визвольних змагань Прикарпатського краю)