15 Березня 2011, 09:19
Персональна виставка «І вишите життя моє…» з нагоди 85-ліття відомої мисткині Євгенії Геник, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва та Національної спілки художників України, заслуженого майстра народної творчості, відкрилася вНаціональному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Йосафата Кобринського.

Виставка ретроспективно представляє понад 400 робіт видатної майстрині, що увійшли до скарбниці українського мистецтва вишивання, ткацтва, бісероплетіння: це жіночі та чоловічі сорочки, рушники, скатертини, серветки, доріжки, запаски, ґердани… Всі твори вирізняються вишуканістю декору, високою культурою виконання, в них відображена народна символіка, що стала основою для яскравих авторських орнаментів мисткині.

Привітати Євгенію Геник прийшли численні шанувальники творчості самобутньої вишивальниці, майстри народної творчості, друзі та велика родина з Верхнього Березова, що на Косівщині.

У вітальному слові директор музею Ярослава Ткачук зазначила, що Євгенія Геник зазнала багато випробувань, та попри це не розгубила ніжності, жіночності, любові до рідної землі, яка вилилася в чудові твори.

Долю майстрині відомий коломиянин Любомир Грабець порівняв з долею України й побажав ювілярці побачити такою нашу державу, якою ми бачимо її у творах пані Євгенії.

Голова Івано-Франківської обласної організації НСНМУ Василь Корпанюк провів паралелі життєвого шляху майстрині й Тараса Шевченка, адже Євгенія Геник разом з родиною також поневірялася на чужині (їх як «ворогів народу» у повоєнне лихоліття вивезли до Сибіру).

Як одну з найяскравіших випускниць серед суцвіття найкращих випускників вітав Євгенію Геник директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун. А відомий вишивальник Микола Симчич, автор чудового ілюстрованого альбому про майстриню, зазначив, що твори Євгенії Геник – хрестоматія березівської вишивки, і пообіцяв до 90-літнього ювілею наступний мистецький альбом…

Унікальні роботи майстрині можна побачити у виставкових залах музею до 1 квітня.

ОДТРК



Відвідайте також:


Літературно-меморіальний музей Василя Стефаника

Музей народної архітектури та побуту Прикарпаття

Музей історії села та визвольних змагань ім. Романа Шухевича