14 Квітня 2011, 09:21
В Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби ім. С. Бандери відкрито виставку, присвячену Ірині Сеник – політв’язню, вишивальниці, поетесі, доля якої була пов’язана і з Івано-Франківськом. У червні їй би виповнилося 85 років.

Її назвали "мадонною українською опору", її визнали однією зі ста жінок-героїнь світу. 34 роки у в’язничних казематах та на засланні не зламали ні її духу, ні бажання творити.

На відкриття прийшло чимало людей, зокрема молоді. Гостей привітав директор музею Ярослав Коретчук. Спогадами поділилась таборова посестра Ірини Сеник, голова обласного відділення Всеукраїнської ліги українських жінок Стефанія Костюк: з її неквапної розповіді постали страхітливі картини таборового буття, а ще – постать жінки-українки, яка не могла не писати і не вишивати, навіть якщо табірні „шмони” нещадно нищили створене. „Ірина Сеник боролась у заґратованому світі, і їй вдалося реалізувати себе”, — підкреслила громадська діячка Марта Когутяк.

„Прийде час, коли про Ірину Сеник будуть знати всі. Ми кладемо маленьку цеглинку в підмурівок пам’ятника, який вона збудувала собі сама”, – зауважила Галина Литвин, автор сценарію вистави за листами і творами Ірини Сеник «Поза межами болю».

Її учениці зі школи-ліцею №23 читали вірші зі збірки „Сувій полотна”. Бардівські пісні на поезії Ірини Сеник написала і співала Леся Васьків. Краєзнавець Петро Арсенич закликав громаду зробити усе можливе для видання книжок Ірини Сеник.

Присутні також почули голос героїні – фрагмент її телеінтерв’ю.

Виставку названо, як і виставу, „Поза межами болю”, бо саме так уміла жити „мадонна українського опору”, — пояснила заступник директора музею Оксана Романів. Експозицію склали вишивки і замальовки з колекції музею, подаровані Оксаною Манюх; вишиті мініатюри, надані для виставки родиною Сеників з Борислава на Львівщині; взірці одягу зі взорами Ірини Сеник, фотографії.

ОДТРК



Відвідайте також:


Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського

Музей «Історії міста Тисмениця» імені Степана Гаврилюка

Карпатський крайовий музей визвольних змагань