21 Квітня 2011, 10:26
В обласному художньому музеї експонується виставка "…Сакральне…" — іконопис Оксани Мельничук та її учнів. Вони представляють кафедру образотворчого мистецтва ім. М. Фіголя Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

„У мистецтві все можливе так довго, допоки його основою є любов – Бог”, – цими словами Марка Шагала автори виставки окреслили основні принципи своєї творчості: любити, пізнавати, шукати себе.

Експозиція знайомить з творчими досягненнями Лесі Барановської, Надії Мартинів, Жанни Мендель, Мар’яни Павлючок, Богдани Цюцяк, Ніни Ярмолюк, Світлани Ярош, що є студентами п’ятого курсу кафедри образотворчого мистецтва Інституту мистецтв.

Представлені роботи виконані упродовж року на спеціалізації з іконопису під керівництвом Оксани Мельничук. Завдання такої спеціалізації – освоїти найдавнішу іконописну техніку – жовткову темперу і техніку ікономалярства на склі і на цій основі творити сучасні твори сакрального змісту, опираючись передусім на іконописну традицію, але інтерпретуючи її через особисте сприйняття з допомогою сучасних форм вираження, не втрачаючи глибини духовного змісту, — пояснює Оксана Мельничук.

Уважний глядач неодмінно помітить присутність у кожній роботі її автора, тобто певну відповідність між рисами характеру, темпераментом, життєвими пріоритетами, навіть зовнішнім виглядом і стилістикою, колоритом, емоційним наповненням та образотворенням у їхніх картинах. Наприклад, працьовитість, вольовий характер, серйозність Світлани Ярош проявились у складній багатошаровості текстур, в холодному колориті, в складній оригінальній стилізації її робіт. Світла таємничість і загадковість Лесі Барановської – в теплих світлоносних колоритах, в несподіваних образотворчих ходах. Так тонко і глибоко бачить Оксана Мельничук кожного зі своїх учнів. А основною метою називає — віднайти себе в мистецтві.

ОДТРК



Відвідайте також:


Національний заповідник «Давній Галич»

Кімната-музей Героїв ОУН-УПА

Музей народної творчості Михайла Струтинського