03 Червня 2011, 10:50
12-13 червня 2011 року у селі Рівня Рожнятівського району Івано-Франківської області буде проводитись V Прикарпатський фольклорно-етнографічний фестиваль лемківської культури «КЛИЧЕ ЗЕЛЕНА НЕДІЛЯ», який присвячений 65-річчю депортації етнічних українців з території Польщі.

Фестиваль лемківської культури проводиться кожного літа починаючи з 2006 року і має на меті відродження, збереження та популяризацію традиційних видів народного мистецтва, звичаїв, обрядів та української духовної спадщини етнічних українців (лемків-русинів, бойків, надсянців, холмщаків, підляшуків), насильницьки виселених (депортованих) з історико-етнічних українських земель Польщі на територію України в 1944-1951 роках, підвищення соціального і мистецького статусу автентичного фольклору, виявлення самобутніх творчих колективів, окремих виконавців та майстрів народного, образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва Лемківщини та Західної Бойківщини.

Організаторами фестивалю виступають: Регіональне міжрайонне лемківське товариство «Бескидське земляцтво», Івано-Франківська обласна організація Всеукраїнського товариства «Лемківщина», Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Івано-Франківська обласна рада; за підтримки Рожнятівської районної державної адміністрації та районної ради, Долинської районної державної адміністрації та районної ради.

В рамках фестивалю проводитимуться концертні виступи лемківських виконавців у пісенному, інструментальному, хореографічному, розмовному жанрах, виставки майстрів образотворчого, народного, декоративно-прикладного мистецтва, фото – майстрів, ярмарок виробів народних умільців України та інших країн; науково-практична конференція "Лемківщина: минуле і сучасне", святкове богослужіння, Лемківська нічна забава, прес-конференція.

Запрошені гості свята: Петро Петриненко та Тетяна Горобець.

За участь у фестивалі творчі колективи та окремі учасники отримають дипломи, пам'ятні сувеніри з символікою фестивалю, нагороди, а кращі учасники фестивальної програми отримають спеціальні призи та премії.

12 червня 2011 року /субота/

12 год. - хід парад художніх колективів та гостей фестивалю;

14 год. - урочисте відкриття У Прикарпатського фольклорно-етнографічного фестивалю «Кличе Зелена Неділя».

Державний Гімн України.

Підняття Державного прапору України.

Лемківський гімн.

Підняття прапору РМЛТ «Бескидське земляцтво».

Вітальне слово:

Благословення фестивалю Всечесними отцями.

Запалення ватри фестивалю.

15 год. - святковий концерт.

21 год. - молодіжна забава.

13 червня 2011 року /неділя/

10 год. - Служба Божа та панахида за жертвами депортації українців з території Польщі на Ватряному полі.

12 год. - продовження концерту. Конкурси:

- знання лемківських традицій, звичаїв та побуту;

- малюнки на асфальті;

- найдовша коса;

спортивні змагання.

17 год. - закриття фестивалю.

На фестивалі пропонується:

- переглянути виставку народних майстрів Прикарпаття та придбати їх вироби;

- оглянути та придбати картини художників: членів спілки художників України Оксани та Олександра Чміленко (Львів), Володимира та Евеліни Тринцолин (смт.Рожнятів) та ін.;

- скуштувати традиційні лемківські та бойківські напої та страви;

- придбати тематичну літературу з історії лемків та західних бойків;

- пам’ятні значки та сувеніри;

- програму фестивалю;

За додатковою інформацією звертайтеся:

Голова Молодіжної адміністрації Івано-Франківської області – Крисюк Ганна Ярославівна: тел. роб. (0342) 55 65 00; тел. моб. (098) 130 07 03

e-mail: anja-info@mail.ru



Відвідайте також:


Снятинський літературно-меморіальний музей Марка Черемшини

Хата-музей кінофільму «Тіні забутих предків»

Історико-краєзнавчий музей О. Довбуша