08 Червня 2011, 01:07
Вчора (7 червня) у виставковій залі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників відкрито виставку авторських булав грузинського митця, режисера та драматурга Рагулі Власідзе.

Рагулі Власідзе ось уже кілька років живе на Прикарпатті. Каже, наш край «не виходить із його серця». Саме в Івано-Франківську три роки тому він видав книгу «Провінційне пекло». До неї увійшли три сюрреалістичні п’єси. То було перше видання цих творів Власідзе, і світ побачив їх саме українською мовою.

Творча діяльність Рагулі Власідзе не обмежується драматургією та режисурою. Він запалився ідеєю чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Драматург пропонує подивитись на євромундіаль під іншим кутом зору — культурологічним. На його думку, свято треба починати вже зараз і протягом часу, що залишився до відкриття Євро-2012, провести «Міжнародний фестиваль футболу».

У рамках цього фесту Рагулі планує створення велетенського килима, розміром з футбольне поле, оздобленого українською вишивкою. Кожен охочий зможе вишити на ньому свій узір, на знак єднання України навколо творчості та здорового способу життя. Таких візерунків має бути близько двох мільйонів.

Своєрідними атрибутами фестивалю стануть авторські іменні керамічні булави, присвячені відомим особистостям, які, на думку Рагулі Власідзе, творять естетику української культури та спорту. Так, у нинішній експозиції є булави для президентів Польщі та України, для Ліни Костенко, Альбіни Дерюгіної, Мірча Луческу та багатьох інших.

Майстер працював над ними протягом трьох років. Кожна з булав оздоблена унікальною українською символікою. Він вважає, що це не просто сувеніри. Булави покликані спонукати політичних, бізнесових, культурних діячів України до творчості. Україна має вразити Європу своєю культурою, духом. «Якщо це станеться, то Євро-2012 може стати поштовхом не тільки для нашого футболу, а й для всієї країни, її народу та культури», — переконаний митець.

ОДТРК



Відвідайте також:


Музей народної творчості Михайла Струтинського

Народний краєзнавчий музей ім. Юліана Целевича

Музей історії села Новошин