10 Червня 2011, 11:45

Cвітлини з краєвидами Коломиї подані на розсуд столичних поціновувачів прекрасного. За підтримки голови Земляцтва івано-франківців у Києві Богдана Гдичинського фотокореспондент тижневика «Коломийські ВІСТИ» Євген Гапич репрезентував виставку фотографій з архітектурою міста Коломиї австро-угорського та польського періодів. Відкриття експозиції відбулося у Музеї гетьманства в Києві.

Музей гетьманства – це державний культурно-освітній та науково-дослідний заклад історичного профілю. Його працівники ставлять перед собою завдання зберегти пам’ятки історії та культурне надбання України. Тому виставка світлин будівель, які завтра можуть зникнути, як ніколи актуальна.

Віталій Коваленко, старший науковий працівник Музею гетьманства, зазначив: «Музей міститься у будинку-пам’ятці архітектури кінця 17 ст. і має цікаву історію, а його колекція нараховує приблизно 6000 експонатів. Заклад підтримує ініціативу митця щодо збереження архітектурних пам’яток культури не лише Коломийщини але й всієї України, адже на світлинах бачимо старовинні будинки з неповторною аурою, з неповторною культурною мозаїкою, і на превеликий жаль, щороку їх стає менше й менше, а влада не приділяє увагу цій проблемі. Дуже приємно, що є люди, яким не байдужа доля нашої історичної спадщини. Євген Гапич робить добру справу, бо хоче зберегти архітектурне надбання та привернути увагу до цієї проблеми суспільства і влади. Музей гетьманства міститься в унікальній кам’яниці, яку відреставрували і зуміли зберегти. Отож ми робимо все можливе, щоб пам’ятки історії консервували, реконструювали, берегли для наших нащадків».

Фотовиставка «Kolomea-Коло­мия» для Євгена Гапича вже третя за цей рік. Понад сто світлин писанкового міста – це не просто фото, це маленькі історії «польських» і «австро-угорських» будівель, які розповів відомий краєзнавець, член НСЖУ Василь Нагірний. Така знайома нам Коломия відкрила свої потаємні куточки для всіх цікавих людей.

«Я виріс у Коломиї, але на цих фотографіях місто мені відкрилося з іншого боку, – зазначив голова молодіжного доброчинного фонду «Заради добра» Андрій Волощук. – Переглядаючи деякі світлини, я навіть не впізнав Коломию. Поглянувши на фото, забаглося до Коломиї, адже вкотре усвідомив, яка справді писанкова Коломия». А. Волощук запропонував Є. Гапичеві започаткувати співпрацю і разом організувати для коломийської молоді фотогурток, де всі охочі мали б змогу навчитися мистецтву фотографії, отримати слушні поради і, можливо, разом впроваджувати цікаві проекти.

Виставка пана Євгена – це не просто світлини, а перш за все унікальна праця зі збереження історичної сторінки Коломиї. Видається реальним, що через 10-15 років будинків, які зафіксовані на світлинах, може не бути. Якщо їх зруйнують, то пам’ять про них таки залишиться назавжди – у фотографіях Є. Гапича .

«Тішить, що в нашому місті є люди, які від Бога мають такі неординарні здібності бачити буденне з іншого боку. Ми щодня проходимо попри будинки зі світлин, але не всі звертають увагу на їх стан, не цікавляться історією сторічних споруд. Робота пана Євгена назавжди залишиться для наших нащадків, адже на світлинах бачимо будівлі, над якими нависла лопата екскаватора і загроза знищення. Можливо, дякуючи Євгенові Гапичу наступні покоління зможуть побачити і вивчити славну історію міста маґдебурзького права – писанкової Коломиї», – сказав один з меценатів виставки Роман Бортейчук.

Роботи фотомитця дуже вразили присутніх на вернісажі, а пропозицію продовжити роботу висунув голова Земляцтва Івано-Франківців у Києві Богдан Гдичинський.

– Коломия – це місто, де я багато років жив, працював, де маю багато друзів і тепер підтримую краян, очолюючи Земляцтво івано-франківців у Києві. Сьогоднішня виставка нагадала нам про те, що не можна забувати історію, адже без минулого немає майбутнього. Лише знання дають нам упевненість у майбутньому. Євген Гапич зробив чималу роботу, адже він свого роду вніс запис у літопис міста. Я зроблю все можливе, щоб виставка мала постійне місце розташування. Сподіваюся, що експозиція буде постійно розширюватися і в подальшому проект матиме продовження. Пан Євген робить добро для людей, для рідного краю, для писанкової Коломиї і я в цьому завжди допомагав і буду допомагати, – наголосив Б. Гдичинський.

Столичні гості були приємно здивовані. Коломия відкрилася їм не лише як місто-писанка, але й як місто з багатою історією та унікальними історичними пам’ятками.

Одна з засновників земляцтва Лариса Ґриджук згадала про свої шкільні роки, коли мешкала на вулиці Січових Стрільців. Вона сказала: «Щойно зайшла до виставкової зали, як упали в око світлини будинків з вулиці Хмельницького. Не раз у шкільні роки я проходила повз них і уявляла як там відбувалися трапези, зустрічі, саме життя цісарської родини, знатних людей, поважних вельмож. Дякуючи Євгенові Гапичу, маємо часточку Коломиї в столиці і відразу ж виринають спогади про малу Батьківщину, куди хочеться повертатися знову й знову».

Коломия – маленьке затишне місто і має вагому історичну спадщину, яку, на жаль, потроху втрачає. 770-річна історія міста над Прутом триває і не лише завдяки коломийцям. Генеральний директор видавництва «Академпрес» Віталій Андрейчук запропонував свою допомогу у продовженні проекту.

«Я жив у Коломиї велику частину свого життя. Дивлячись на світлини, у мене відразу ж виникла думка продовжити цей проект, втіливши його ще й у поліграфічному виданні-фотоальбомі або ж випустити путівник по історичних місцях Коломиї, адже такі перлини архітектури прикарпатського краю мають бути відомі не лише в Україні, але й далеко за її межами», – наголосив Віталій Андрейчук і запропонував фінансову підтримку у впровадженні такої ідеї в життя.

На виставці зустріли письменника Миколу Ґушула, який, хоч родом з Рожнева Косівського району, але Коломия йому не чужа. «Часто буваю у Коломиї і вона для мене рідна і близька завжди була, є і буде. Я вражений побаченим. Треба мати велику витримку, аби вибрати ракурс, який найбільше розкриває будівлю. Якщо зазирнути в історію, то саме за світлинами і малюнками нині відтворюють храми, фасади, будівлі. Фотографії Євгена Гапича стануть для істориків предметом вивчення. Фотовиставка світлин архітектурних пам’яток Коломиї – це неоціненний вклад у нашу культурну спадщину», – зазначив пан Микола.

Можливо, набувши розголосу, світлини з виставки порушать проблему руйнації історичних будівель та привернуть увагу меценатів і спонсорів до порятунку нашої історії. Сподіваємося, що знайдуться люди, які зможуть відновити і реконструювати історичні будівлі. А наразі вони залишаються зафіксовані у фотографіях Євгена Гапича.

Особливу подяку за організацію виставки світлин «Kolomea-Коломия» Євген Гапич висловлює депутатові Івано-Франківської обласної ради, голові Земляцтва івано-франківців у Києві Богданові Гдичинському, генеральному спонсорові – торговій марці «Пістинська джерельна», молодіжному доброчинному фондові «Заради добра» та інформаційному спонсорові – тижневику «Коломийські ВІСТИ».

Оксана ОСТРОВСЬКА,

Коломийські ВІСТИ



Відвідайте також:


Історико-краєзнавчий музей с. Кунисівці

Історико-краєзнавчий музей О. Довбуша

Корпоративний музей ВАТ "Прикарпаттяобленерго" Музей електрифікації Прикарпаття