28 Грудня 2011, 12:11

26 грудня у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» свої твори представляли мисткині Петранюк Анна (м. Івано-Франківськ) та Любов Витвицька – Бабенчук (м. Львів). Передувала відкриттю виставки сценка з Різдвяного вертепу. «Пастушки» та «ангелики» під талановитим керівництвом Іванни Сорочинської наблизили до гостей виставки чар Різдв’яної ночі.

Відкрив виставку генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський. У вступному слові він відзначив: «Виставка є особливою. На ній представляють свої твори дві мисткині, дві товаришки, що навчалися разом. Це Петранюк Анна та Любов Витвицька – Бабенчук…».

Своє враження від представлених робіт висловив декан Галицький УГКЦ о. Василь Завірач: «З кожним разом на відкритті виставки у Картинній галереї я відчуваю щось нове. Кожен раз маю відчуття душевного зворушення. Всі представлені твори є талантами наших людей, які дав їм Бог. Майстрині мають Божий дар. Вони багаті внутрішніми скарбами, якими можуть ділитися з нами на папері та полотні. Я сердечно Вам дякую!».

Кожна з мисткинь розповіла про свій шлях у мистецтві. Незважаючи на різні життєві дороги, їхні долі є дещо подібними. Обидві народилися на Прикарпатті: Любов Витвицька – Бабенчук на Долинщині, Анна Петранюк у Галицькому районі. Спільно вони навчалися в професійно-технічному училищі №3 м. Івано-Франківська, згодом кожна з них здобула вищу освіту – перша у Львові, друга у Івано-Франківську. В арсеналі кожної мисткині – участь у десятках виставок різних рівнів, їхні роботи зберігаються у музеях та приватних колекціях. Роботи майстринь виконані олійним живописом, художнім розписом по тканині, акварелі.

Баченням творчості п. Анни та п. Люби поділилися їхні одногрупники, а також знавці академічного мистецтва. Директор Івано-Франківського художнього музею Михайло Дейнега у вітанні підкреслив: «…Їхні роботи прославляють Господа. Я дуже схвильований з цих душевних робіт… На українських жінках тримається родина. Вони мають дуже багато різних обов’язків, а тому залишається подивляти, що той час який вони віддають мистецтву – є дуже продуктивним… Їхні роботи говорять самі за себе…». На думку п. Михайла, в подальшому вартує творчість майстринь експонувати не тільки в Галичі, а й Івано-Франківську.

Куратор виставки, мистецтвознавець Христина Береговська лаконічно оцінила виставку: «…Роботи говорять до кожного з нас. Майстрині мають невтомну музу. Твори іконопису п. Люби є позаканонічними, не книжковими, але разом з тим вони привертають увагу, адже пишуться від душі майстринею – християнкою. Роботи п. Анни є ніжними, її акварелі захоплюють багатьох. Вона є Жінка – Весна…».

Гості виставки мали добру нагоду ознайомитися з творчістю мисткинь, порівняти техніку малярства, - а подивитися було на що – адже у Картинній галереї експонуються більше п’яти десятків творів виконаних у живописі, іконописі та батіку. Слід відзначити, що на виставці не було творів, які б не привертали увагу. Кожна робота відзначалася популярністю серед глядачів виставки. Присутні відзначали неповторність творів, їхню привабливість, а одночасно і реалізм.

Виставка присвячена Різдву об’єднала представників наших конфесій. Провідники деканатів УГКЦ, УАПЦ та РКЦ, монахи монастиря у Більшівцях відвідали Картинну галерею – чим вчергове засвідчили наявність порозуміння та бажання співпраці на духовній та культурній ниві. Різдв’яною виставкою Національний заповідник «Давній Галич» передав присутнім неповторний дух Різдва, додав життєвої енергії та оптимізму на майбутнє.



Відвідайте також:


Музей «Лісова скульптура»

Музей визвольних змагань Покутського краю

Літературно-меморіальний музей Івана Франка