27 Січня 2012, 11:43
25 січня 2011 р. у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставковий сезон 2012 року. Започаткувала його виставка під назвою «Мальовнича рапсодія» творів митця з Долини Олега Лавріва. Відкриття виставки поєднало в спогляданні прекрасного представників двох районів Прикарпаття – Галицького та Долинського. Це невипадково, адже твори, що експоновані на виставці одинаково близькі за сюжетом, як жителям Бойківщини, так і Покуття, а окремі історичні постаті, які зображені художником, одинаково дорогі всім галичанам.
Неповний перелік постатей зображений у роботах Олега Лавріва - Ісус Христос, Богородиця, Іван Хреститель, кардинал Мирослав Любачівський, кардинал Любомир Гузар, кардинал Йосиф Сліпий, митрополит Андрей Шептицький, поет Тарас Шевченко – засвідчує, що він добре володіє мистецтвом художника і є добрим портретистом.
Виставка мала особливо духовний характер – як за представленими творами, так і від енергетики присутніх на ній осіб. Особливо це відчулося з перших хвилин – з моменту благословення заходу протоієреєм, помічником єпископа, настоятелем храму у м. Долина о. Вітольдом Левицьким. Співане виконання ним колядки, а згодом псалму та пісні «Аве Марія» додало глядачам особливого настрою, який характерний для ідейно міцних громад.
На відкриття виставки завітали одногрупники майстра, які впродовж довшого часу не бачили одне одного – тож завдяки виставці могли згадати минули і спланувати наступні спільні зустрічі.
Відкрив виставку генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський. За його словами, у Картинній галереї впродовж останнього кварталу «витає дух містечка Долини, оскільки останні виставки популяризували творчість бойківських митців». Директор Заповідника пригадав події 10-ти річної давності, коли Олег Лаврів вперше презентував свої твори у митрополичих палатах Крилоса, тоді була сувора зима, але незважаючи на бездоріжжя і заметіль, всі запрошені прибули на виставку. Творчість майстра п. Олександр порівняв з відчуттями «риби у воді» - коли творча людина вільно почувається у своєму середовищі, що впливає на подальшу наснагу у творенні неповторних робіт. На думку дирекції Заповідника портрети діячів церкви створені Лаврівим заслуговують на те, щоб бути представленими у Музеї історії церкви (с. Крилос). Творчість п. Олега було порівняно з щоденною роботою мулярів, які цеглинка за цеглинкою вкладають працю у будівництво спільного дому – держави.
У своєму виступі Олег Лаврів пригадав основні етапи свого життя і творчості. Будучи народженим у сім’ї репресованих і живучи далеко від рідної землі, він з ранніх літ рвався на Батьківщину. «…Малювати я почав тоді, коли і почав ходити…» - говорить пан Олег. Любив завжди розглядати церковні розписи, що в подальшому справило значний вплив на його творчість. З юнацьких літ майстер цікавився історією України. Основні успіхи у своєму житті він завдячує вірі в Бога, тому й у всіх сферах свого життя старається плекати християнські цінності. Танцювальний колектив, служба у війську, навчання в інституті, робота на поважних чиновницьких посадах (начальник районного відділу культури, заступник голови райдержадміністрації, директор центру зайнятості) – це далеко не повний перелік основних життєвих етапів художника. Проте, він признається, що завжди його мрією було малювати – саме завдяки призначенню на посаду директора Долинської художньої школи він зумів повністю реалізувати свої таланти.
Від імені товаришів художника вітав його колега по цеху, головний зберігач фондів Івано-Франківського краєзнавчого музею п. Степан Осташа. Він відзначив добрі сюжети портретів створених майстром, наголосив на вмінні працювати у техніці пастелі, пригадав спільні роки навчання і побажав йому нових злетів у творчості та вдячних шанувальників живопису. Ймовірно, що виставка творів Лавріва після експонування у Галичі буде перевезена до обласного краєзнавчого музею у Івано-Франківську.
Підсумком відкриття «Мальовничої рапсодії» стало фахове слово куратора виставки, мистецтвознавця п. Христини Береговської. Основні тези щодо виставки були такими: «…Мистецтво Олега Лавріва є невід’ємне від віри. Воно не пішло окремим шляхом від Бога. Митець має покликаний талант, у його творах наявний сентимент духовності, що важливе для десекуляризованого суспільства. Виставка є у площині емоцій п. Олега, який не є типовим творцем; він постійно творить піднесено. Портрети є реальними, вони заторкують кожного глядача – кожен елемент є відповідний оригіналу. Сердечно дякуємо Вам за джерело натхнення…».
Виставковий сезон 2012 року розпочався. Попереду ще десяток цікавих зустрічей. Прийдіть у Картинну галерею Національного заповідника «Давній Галич» і будьте впродовж року у світі прекрасного!




Відвідайте також:


Кімната–музей села Чернятин при бібліотеці-філіалі

Музей історії міста Болехова ім. Романа Скворія

Музей Наталії Кобринської (філіал музею ім. Р.Скворія)