27 Січня 2012, 12:22

Двоє мистецтвознавців з Франції оглянули роботи Пінзеля, які знаходяться в музеї мистецтв Прикарпаття, з метою їх експозиції у Луврі. «Експерти Франції детально оглянули роботи Іоганна-Георга Пінзеля, що зберігаються в нашому художньому музеї, та внесли їх у список робіт, які будуть експонуватись у Луврі на виставці українського скульптора зі світовим іменем», - зазначив начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак. За його словами, «Усі угоди про експозицію цих робіт у Франції та їх повернення в Україну готуються до підписання на рівні Міністерств культури України та Франції». У Луврі роботи Пінзеля планують виставити 3 листопада. В Івано-Франківському художньому музеї зберігаються 5 янголів роботи Пінзеля.

Як стверджує директор Івано-Франківського обласного художнього музею Михайло Дейнега, йдеться про три янголи роботи Пінзеля, датовані 17-18 ст.ст., що зберігаються в музеї. До художнього музею ці роботи потрапили у 80-х роках минулого століття з Городенківського костелу місіонерів після того, як його закрили.

«Наші роботи Пінзеля у доброму стані, втім, вже є необхідність їх реставрації, оскільки кожна деревина має свій процес старіння,- каже Михайло Дейнега. - Для цього потрібні реставратори вищої категорії».

Довідково
У списку експозиції французьких експертів є також роботи Пінзеля, що зберігаються в музеях Тернополя та Львова.

На поч. 50-х рр. 18 ст. Іоан-Георг Пінзельпрацює в м.Городенці, де виконує найбільше замовлення Миколи Потоцького – 5 вівтарів для костeлу оо. Месіонерів та 4 вівтарі для парафіяльної церкви, а також ставить колону з постаттю Богородиці (колона стоїть і досі).

Мистецтвознавці кажуть, що саме в Городенці Пінзель виявив себе як Майстер світового рівня. Скульптури маестро сучасники ставлять в один ряд із кращими мистецькими набутками людства. Вони вражають експресією та психологічною глибиною. Скульптор Іоганн-ГеоргійПінзельдосягнув нової, на той час, виразності трактування драперій, які у нього стали самостійним елементом. Групи святих з вівтарних комплексів немовби спілкуються між собою... Костел Непорочного Зачаття Марії роботи Бернарда Меретина був прикрашений великою кількістю скульптур Іоганна-Георга Пінзеля, зараз можна побачити лише Мадонну поблизу храму. Багато з місцевих скульптур експонуються та зберігаються в Олеському замку.

paralleli.if.ua



Відвідайте також:


Музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини

Музей Наталії Кобринської (філіал музею ім. Р.Скворія)

Історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини в с. Цінева