10 Лютого 2012, 11:26

ЮНЕСКО вивчає дві дерев'яні церкви Прикарпаття з метою включення їх у список всесвітнього культурного надбання. Йдеться про церкву Святого Духу в Рогатині (пам'ятка архітектури національного значення ХVІ ст.) та церкву Різдва Пресвятої Богородиці в селі Нижній Вербіж, Коломийського району (пам'ятка місцевого значення ХІХ ст.).

Про це повідомив начальник управління культури Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак на прес-конференції в Івано-Франківську, інформує кореспондент УКРІНФОРМу.

"Міжнародна комісія ЮНЕСКО в рамках транскордонного Проекту українських та польських дерев'яних церков розглядає пам'ятки архітектури з метою включення їх у список всесвітнього культурного надбання. В цьому проекті 8 дерев'яних церков Польщі та 8 - України. Дві з них знаходяться на Прикарпатті: церква Святого Духу в Рогатині та церква Різдва Пресвятої Богородиці в селі Нижній Вербіж, Коломийського району", - повідомив Федорак.

За його словами, нині готуються необхідні документи для того, щоб церква Різдва Пресвятої Богородиці отримала статус пам'ятки національного значення.

"Якщо церква отримає статус пам'ятки національного значення, вона зможе отримувати кошти на ремонтні та реставраційні роботи з державного бюджету", - зазначив Федорак.

За офіційною інформацією, в Україні збережено понад 2 тисячі дерев'яних церков.



Відвідайте також:


Кімната–музей села Чернятин при бібліотеці-філіалі

Музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини

Народний музей Гуцульського театру Г. М. Хоткевича