13 Червня 2012, 01:53

В Івано-Франківському обласному Музеї мистецтв Прикарпаття відкрилась виставка Віктора Хаджинова «Символ і метафора». «Моя виставка - ретроспективна. Тут зібрані твори різного часу та різної тематики. Кожний твір говорить сам за себе. Узагальнення немає. Тут життя, радість та творча наснага», - зізнається Віктор Хаджинов. На думку мистецтвознавців, Хаджинов – один із тих, хто працює за принципами епохи постмодернізму. В його картинах образи далекі від реальних. Втім, і не абстрактні. Тут - рух, експресія, думка і символізм. Кажуть, його картини потребують особливого погляду. Подекуди, навіть роздумів та філософії.
Одна із картин експозиції - «Сплячий лицар». Її художник присвятив Галичині. Робота з’явилась після того, говорить Хаджинов, коли він відвідав Домініканський костел у Львові. «Моя картина «Сплячий лицар» символізує нашу Галичину, яка спить і, можливо, пробудиться. Тут видно і тризуб біля стіни, який теж чекає на пробудження лицаря», - говорить Віктор Хаджинов.

Художник стверджує, що він постійно знаходиться у пошуку власного стилю. Втім, нині все більше тяжіє до декоративного мистецтва, що характерно для стилю набізму, прихильниками якого, переважно, були митці Франції. «Набізм відбувся давно. Але я переконаний, що у цьому стилі можна ще довго розвиватись»,- стверджує художник. Нині Віктор Хаджинов живе і працює у Львові.

Він є членом Спілки Художників України та Спілки художників Польщі. Ще будучи студентом Львівського інституту прикладного і декоративного мистецтва, Хаджинов організовував персональні виставки. Своїй професії він не зраджує майже чверть століття. Після Івано-Франківська Віктор Хаджинов планує показати свою виставку «Символ і метафора» в Ужгороді та Чернівцях.



Відвідайте також:


Народний музей освіти Прикарпаття

Музей імені Митрополита Андрея Шептицького

Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика