08 Серпня 2012, 11:14

У Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставку мистецьких робіт під незвичною назвою – «Сусіди». Ідея проведення даного заходу планувалося вже довший час, але тільки тепер була реалізована. Основним завданням організаторів виставки було ознайомлення жителів Галича, всіх відвідувачів Картинної галереї з живописом майстрів, які проживають в близьких до Прикарпаття областях – з творчими роботами наших сусідів.


Як не дивно, але в умовах сучасного інформаційного простору ми маємо більше знань про події у сусідніх Польщі, Німеччині, Росії; натомість про життя в інших областях нашої держави маємо невелике знання. Подібно і у сфері мистецтва – якщо ще художники Прикарпаття нам відомі, то ми практично не знаємо про творчість майстрів пензля у сусідніх регіонах.


Відкрита виставка дає змогу відвідувачам відкрити для себе нові імена, побачити відображення і розуміння природи та людини у живописі митців Буковини, Вінничини, Закарпаття, Львівщини, Рівненщини, Тернопільщини. Також, в експозиції є кілька робіт художників Івано-Франківщини. Загалом, свої твори надали для експонування 42 майстри художньої творчості.

Виставку вже традиційно відкрив відомий в культурному житті Прикарпаття Ярослав Поташник. Своїми думками про нову експозиції поділилися наукові працівники Заповідника, митці.


Генеральний директор – науковий керівник установи Олександр Береговський на відкритті виставки поділився думками від побаченого і розповів про плани на майбутнє: «Ця виставка є дуже гарною. Її назва мені дуже подобається, вона народна і правдива. Всім відома стара мудрість «Краще мати доброго сусіда, ніж поганого брата». Експоновані твори відображають палітру України, бачення сьогодення художниками. Приводьте своїх друзів – тут вони отримають добру енергію від картин. Я завжди дякую глядачам за те, що вони приходять до нас. До 2025 р. ми будемо реалізувати свою мету – будівництво великого і сучасного музею, в ньому буде окрема картинна галерея. У ній матимемо добру колекцію, власні твори, а не тільки обмінні. Тут будуть представлені твори галицьких майстрів. Я б хотів щоб якомога більше людей відвідували нашу галерею. Дякую всім – організаторам і митцям, які представили свої твори!».


Відомий галицький художник Володимир Сірко прокоментував твори своїх колег по пензлю: «Враження великі. Тут зібрані твори мистецтва. Цій виставці передувало багато творів, але на цій є справді досконалі. Всі вони різнобарвні. Характеристик багато: вишуканий живопис, складні твори, багатство. В окремих помітний сюрреалізм. Особливо чудове закарпатське мистецтво. Задоволення від гами і кольору. Картини потужні! Ця виставка може потішити і повчити багатьох митців – вона є презентабельною, її вартує показати на всеукраїнському рівні. Окремі абстрактні роботи є досить глибокими за змістом. Кожна робота має думку, ідею. Я вітаю галичан з такою виставкою – вона є подією не тільки в житті міста, а й області!».

Отож, приходьте у Картинну галерею і насолоджуйтеся творчістю «сусідів»!




Відвідайте також:


Музей села «Криворівня»

Музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини

Музей–оселя родини Івана Франка