23 Серпня 2012, 02:51
До Дня міста в Долині у неділю 26 серпня вже другий рік поспіль пройде Фестиваль ”Свято бойківського меду та ремесел”, який традиційно збере численних бджолярів та народних майстрів з усієї України.

Спільне свято бджолярів та майстрів народних ремесел проводиться уже другий рік та користується неабиякою популярністю серед місцевих жителів та гостей святкування Днів міста в Долині. Традиційним місцем його проведення є центральна площа Долини, позаду пам’ятника Михайлові Грушевському.

На свято меду з’їжджаються пасічники із різних куточків України, щоб пригостити своїм солодким продуктом та поділити новинками медової справи. І представлені тут не лише меди, а й різноманітні супутні продукти бджільництва. А яка ж на святі запашна та смачна медовуха! Одним словом, встояти перед спокусоюта пройти повз не завітавши на свято не зможе ніхто!

Крім власне святкової медової торговиці, пасічники ще й приїжджають в Долину для того щоб довести що саме їх продукти є найкращими і заслуговують високої уваги та поваги споживачів. В усі попередні роки компетентне журі свята за допомогою професійного дегустування розсуджувало пасічників, присуджуючи призові місця в номінаціях за кращий мед, медовуху та супутні бджолопродукти. Цього ж року в ролі суддів виступлять безпосередньо гості свята, які зможуть спеціальними квитками проголосувати за палатку з найкращою на їх думку медовою продукцією. Але й це ще не все, адже кожен хто проголосує, під завершення свята за допомогою свого квитка стане учасником лотереї, в якій розігруватимуться цінні подарунки. І, безумовно, для гостей свята підготовлено чимало різноманітних конкурсів та інтерактивних виступів. Організатори свята постараються створити незабутньо атмосферу та залучити кожного до дійства.

Саме завдяки проведенню таких традиційних масових бджолярських атракцій як щорічне “Свято бойківського меду”, а також науково-практичних заходів для пасічників, найбільшим з яких став цьогорічний Всеукраїнський зліт “Зустрічі бджолярів у Карпатах”, Долина завоювала та впевнено утримує титул медової столиці Прикарпаття.

А паралельно з медівниками на площі красуватиметься різнобарв’я різноманітних талантів бойківських, покутських та гуцульських майстрів. Кожен присутній зможе побачити народну вишивку, бісероплетіння, ручне ткацтво у вигляді сувенірів, прикрас та українського національного одягу, макраме, гачкування, вироби з полімерної глини.

Різностороньо буде представлена різьба по дереву, соломоплетіння, лозоплетіння, гончарство, лялька–мотанка, ковальство, писанкарство, народна іграшка, роботи художників, майстрів народних музичних інструментів. Долиняни та гості нашого міста матимуть змогу з 10.00 до 17.00 бути учасниками майстер-класів по ковальству, гончарству, познайомитися з давніми бойківськими ремеслами, послухати спів бойківських музик та гру на старовинних музичних інструментах і придбати на згадку про це свято оригінальний витвір мистецтва.

Крім того, умілі та гостинні бойківські ґаздині та долинські кулінари готуватимуть та пригощатимуть всіх гостей та присутніх бойківським печивом, пампушками, квасом та неодмінно бойківською гопкою.

____________________

Нагадаємо, свята бойківського меду та свято ремесел проводились в Долині як окремі заходи з 2009 та 2008 років відповідно в рамках святкування Днів міста в останню неділю серпня. В минулому 2011 році було прийнято рішення про об’єднання майданчиків обох заходів в єдиний Фестиваль “Свято бойківського меду та ремесел”. Зважаючи на успіх ініціативи, в 2012 році Фестиваль буде проведено за аналогічним принципом.

Традиційно, гостями свята меду є 60-80 делегацій пасічників з різних регіонів України, зокрема: з Долинського, Рожнятівського, Стрийського районів, а також з Галича, Дашави, Тисмениці, Богородчан, Городенки, Львова, Трускавця і навіть Кіровограда.

Свято ремесел збирає народних майстрів та умільців для проведення виставок та інтерактивних майстер-класів з метою збереження та популяризації традиційних бойківських та українських народних промислів і традицій.

http://rada.dolyna.info

Повний календар фестивалів та інших культурно-мистецьких заходів на 2012 рік можна переглянути тут.



Відвідайте також:


Музей «Лісова скульптура»

Музей «Історії міста Тисмениця» імені Степана Гаврилюка

Музей «Борцям за волю України» с. Копачинці