23 Серпня 2012, 02:53

На території Пнівського замку, що неподалік від Надвірної, відбувся перший етнічний фестиваль середньовічної культури «Дженджур-фист». Упродвож двох днів, 18 та 19 серпня можна було поринути у життя та культуру середніх віків, самому спробувати середньовічні розваги, повправлятися у стрільбі з лука та скуштувати на смак давні страви.


Намір провести незвичайний етнофестиваль його організатори планували кілька років. Дебютувати з «Дженджур-фистом» збиралися торік, проте усе так і залишилося в планах аж цього року завдяки старанням влади та спонсорів Пнів прийняв перший етнічний фестиваль середньовічної культури.


«Саме завдяки таким креативним ідеям люди можуть познайомитися з історією та культурою Середньовіччя. Крім того, фестиваль має на меті привернути увагу влади та туристів до історичної пам’ятки», - переконані організатори фестивалю.

Розпочався «Дженджур-фист» лицарською ходою. Для цього до Пнева запросили клуби історичної реконструкції, учасники яких змагалися за звання найкращого на справжніх лицарських турнірах. Усі «лицарі» були зодягнуті у середньовічні обладунки та бились справжніми мечами і майже по-справжньому.


Приїхало на фестиваль чимало львів'ян. У місті Лева за останнє десятиріччя досить популярні клуби історичної реконструкції, де чоловіки мають змогу перетворитися у лицарів, влаштовуючи середньовічні бої. Окрім того, учасники історичних клубів займаються і науковою роботою, досліджуючи стародавні звичаї, побут та культуру.


На роки поринув в історію львів'янин Олексій Вишневський – один із засновників клубу «Чорна Галич», який діє близько десяти років. На фестиваль він прибув з усім своїм сімейством – дружиною Надією та двома донечками - старшою трирічною Лідією та тримісячною Терезою. Нарядилися львів`яни як годиться – у середньовічні костюми. Подружжя Вишневських спершу разом вивчало з історичних джерел одяг давніх часів та вдвох пошило одежу. Усе з натуральних матеріалів та виготовлено виключно вручну. Вишневські розповідають: «Матеріали для одежі намагаємося відшукувати старі. Для цього їздимо на Косівщину, там у купуємо у бабусь старі ткані полотна, які тримають у скринях на горищах».


У програмі фестивалю для справжніх чоловіків проводились лицарські турніри та змагання лучників (до речі, спробувати постріляти з луків мали змогу усі гості Фисту). Для жінок та дітей організатори запропонували майстер-класи з давніх танців, гончарства, ковальства, малювання та ткання, а також з виготовлення давніх оберегів українських дітлахів – ляльок- мотанок. Середньовіччя можна було і скушутувати на смак – для гостей фестивалю запропонували страви давньої кухні. Усе це відбувалося під відповідну музику та співи. А по вечорах розважали присутніх свята етно- та рок-колективи.

.
.


За словами організаторів, Дженджур Фист покликаний відродити Пнів-ський замок як унікальну пам`ятку архітектури й історії Прикарпаття, а також нагадати українцям про культуру давніх предків.


Довідка: (Дженджур –козацький корінь, гуцульський женьшень, добре знаний як тирлич; фист – діалектне слово, що означає «дуже»).

http://pravda.if.ua

Повний календар фестивалів та інших культурно-мистецьких заходів на 2012 рік можна переглянути тут.



Відвідайте також:


Музей народної творчості Михайла Струтинського

Краєзнавчий музей с. Кропивник

Музей-бібліотека Михайла Бажанського