11 Вересня 2012, 03:11
21 вересня, у храмовий празник у Криворівні та Верховині, що на Івано-Франківщині, гуцули зберуться на черговий фестиваль. Туди приїдуть гуцули з Івано-Франківщини, Закарпатті та Чернівців. Такі гуцульські фестивалі проходять дуже часто, але в різних місцях. Цього разу прийшла черга Криворівні та Верховини (інша назва Жаб’є). Як казав Іван Франко, Жаб’є – це гуцульська столиця.

Саме у Криворівні відбувся перший всесвітній конгрес гуцулів. Було це у 1993 році. На ньому побували гуцули з Америки, Великобританії, Чехії, Словаччини, навіть з Австралії. Зібралися гуцули, які колись емігрували, які люблять свою Гуцульщину. Вони мали свій гуцульський одяг, у якому вони ходять на свої свята, на зібрання.

Про своє національне гуцули не забувають. У храмові празники більшість людей збирається у гуцульському одязі. Молодь теж дуже підтримує своє рідне. Молоді пари йдуть розписуватися до сільської ради у білому. Це було запроваджено десь у дев’яностих роках. Тоді уперше пішли у білому, пише Вголос.

До шлюбу ж гуцули ідуть у національному одязі. Бо вони – такі твердюхи, свого не попускають, своє пропагують своє тримають, мають твердий гірський характер і здоровий національний дух.

Криворівня була і, як ми переконалися, залишається українською літературною Меккою. Сюди на відпочинок приїжджали багато відомих людей. Почнемо з Володимира Гнатюка – великого українського етнографа, збирача фольклору, який приїжджав до Криворівні з 1899 року 17 років підряд. Завдяки Володимирові Гнатюку до Криворівні завітав Іван Франко. Етнограф Гнатюк запросив на Гуцульщину Михайла Коцюбинського, пообіцявши, що той знайде у Криворівні матеріал для написання чогось цікавого. Незабаром Михайло Коцюбинський створив тут свій геніальний твір «Тіні забутих предків».

Перебування на Гуцульщині – яскрава сторінка в біографії ще одного визначного українського письменника Гната Хоткевича. Він приїхав до Криворівні теж за порадою етнографа Володимира Гнатюка. Тут народилися два романи письменника про гуцульського отамана опришків: «Камінна душа» і «Довбуш». Тут він організував перший гуцульський театр, який із успіхом гастролював на Галичині і Буковині.

Майже півстоліття після того, як у Криворівні побував Гнат Хоткевич, у село приїхала його дружина Платоніда Володимирівна. Вона заснувала музей Івана Франка, була його директором з 1959 до 1966 року. Нині у цьому музеї відкрито кімнату-музей Гната Хоткевича.

До Криворівні приїжджали Леся Українка, Ольга Кобилянська, Осип Маковей, Василь Стефаник. Тут була резиденція першого президента незалежної України Михайла Грушевського. Нині там є його музей.

Цей чудовий край постійно відвідують й сучасні письменники. Частий гість у Криворівні Іван Драч. Сюди приїжджає кожного літа відпочивати Роман Іваничук. Сам він родом із Косівського району. У минулому році він у місцевій церкві взяв шлюб зі своєю дружиною. Нещодавно у Криворівню приїжджала Марія Матіос і презентувала місцевим мешканцям свою «Солодку Дарусю». Приїжджають студенти Львівського національного університету і збирають фольклор.

Повний календар фестивалів та інших культурно-мистецьких заходів на 2012 рік можна переглянути тут.


Відвідайте також:


Музей мистецтв Прикарпаття

Народний музей освіти Прикарпаття

Музей Михайла Грушевського