12 Лютого 2013, 05:10

Дата події: 21.02.2013 18:00. Книгарня «Є» та видавництво «Лілея-НВ» запрошує Вас на презентацію книги Галини Посвятовської «Розповідь для друга», що відбудеться 21 лютого. Початок – о 18:00.


«Розповідь для друга» Галини Посвятовської – автобіографічна повість поетеси і жінки. «Чудово написана історія кохання, хвороби і шаленої жаги життя. Життя, яке є усім – попри біль і наперекір стражданню» (Гражина Борковска).


Польська поетеса Галина Посвятовська (Halina Poświatowska) народилася 9 травня 1935 в Ченстохові. 1955 року видала першу збірку віршів «Поганський гімн». Спершу у творчості наслідувала стиль А. Міцкевича та Ю. Словацького. Дебют Посвятовської був періодом так званого «жовтневого перелому» в польському суспільстві. Хворіла на серце, пережила дві операції. По другій операції у жовтні 1967 року померла у Варшаві. За життя видала ще дві книжки: «Сьогоднішній день» (1965) та «Ода рукам» (1965). 1967 року видала прозову книжку «Розповідь для друга». 1968 року вийшла її книжка «Ще один спогад». Була одружена з художником, кінорежисером Адольфом Посятовським. Також хворим на серце. Лікарі називали той шлюб самогубством. «Окремо маєте шанс, разом – ні», - казали вони.


«Розповідь для друга» витримана у формі монологу, адресатом якого, як припускають, є друг Посвятовської, поет Іреней Моравський, з яким вона познайомилися восени 1956 року. Говорила про нього, як про найважливішого у своєму житті чоловіка, що був їй таким же близьким, як і її власне серце. Однак, в повісті все ж важливішим є не адресат, а сама авторка, яка вимальовує власну легенду і візію власного я. Саме такою запам’ятали Посвятовську читачі її творів.


Головним чинником, що визначав життя поетки, було усвідомлення її швидкої смерті. Тому брала від життя все, що могла, навіть більше, ніж дозволяло її хворе серце. Померла молодою, але залишила по собі послання: життя є для того, аби кохати, жити, намагатися і шукати відповіді.


Пізнати життя і творчість Галини Посвятовської допоможе автор перекладу «Розповіді для друга» Володимир Гарматюк та модератор презентації Тарас Прохасько.




Відвідайте також:


Краєзнавчий музей с. Кропивник

Літературно-меморіальний музей І. Федорака

Історико-краєзнавчий музей с. Чернелиця