10 Березня 2010, 09:01
Нещодавно Івано-Франківський краєзнавчий музей, який є значним науковим і культурним центром Прикарпаття, відсвяткував 70-річчя з часу свого заснування. Проте, мало хто знає, що паралельно з відзначенням цієї дати, музей зіткнувся з певними проблемами у своїй діяльності.
Ще в липні 2009 р. виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради звернувся до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею про виселення останнього з приміщень площею 601,00 кв.м., розташованих на першому і другому поверхах та у підвалі будівлі на вул. Низова, 2 в м. Івано-Франківську (тут розташовані фондосховища закладу).
Господарський суд Івано-Франківської області (17.09.2009 р.), Львівський апеляційний господарський суд (30.11.2009 р.) відмовили у задоволенні даного позову виконавчого комітету Івано-Франківська. Постановою Вищого господарського суду України від 25 лютого 2010 р. у задоволенні касаційної скарги виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради відмовлено.
Дане рішення прийнято на підставі Господарського процесуального кодексу України та, зокрема, Закону України «Про музеї та музейну справу». Важливою нормою даного закону є те, що власники музеїв зобов’язані забезпечувати їх будівлями (спорудами), збудованими за спеціальними проектами, або іншими упорядкованими приміщеннями, що відповідають вимогам функціонування музеїв, а також відповідним обладнанням та транспортом. Приміщення музеїв, що є у державній чи комунальній власності, передаються їм на праві оперативного управління. Вони можуть бути вилучені лише за умов надання музею іншого рівноцінного приміщення. Вищий господарський суд України не знайшов доказів у матеріалах справи щодо надання музею іншого рівноцінного приміщення – тому прийняв відповідне рішення.
Музеї забезпечують зв'язок між поколіннями, популяризують історію нашого краю, є методичною і практичною базою для проходження практики з краєзнавства та етнографії; через нестачу експозиційних площ вони експонують всього 2% своїх колекцій – тому так важливо забезпечити їхню матеріальну базу.
Довідка :
Щороку краєзнавчий музей відвідує близько 140 тис. чоловік, ним проводиться понад 2 тис. екскурсій, організовується близько 60 виставок. Музейні працівники беруть участь в археологічних експедиціях, проводять наукові конференції. Івано-Франківський краєзнавчий музей здійснює методичне керівництво громадськими музеями, видає "Наукові записки" та іншу літературу.
В структурі Івано-Франківського краєзнавчого музею діють філіали: літературно-меморіальний музей Івана Франка, хата-гражда Параски Харук у с. Криворівня Верховинського району; музей М.Грушевського у с. Криворівня Верховинського району; літературно-меморіальний музей Леся Мартовича у с. Торговиця Городенківського району; літературний музей Прикарпаття у м. Івано-Франківську; історико-краєзнавчий музей ім. В.Феданка у с-щі Солотвин Богородчанського району; історико-краєзнавчий музей О. Довбуша у с-щі Печеніжин Коломийського району; історико - краєзнавчий музей "Гуцульщина" у с-щі Верховина.
http://www.if.gov.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=10842


Відвідайте також:


Музей визвольних змагань Прикарпатського краю

Музей Івана Вагилевича

Пластовий табір – музей “Сокіл”