20 Жовтня 2010, 10:01
"Вітер з Карпат" — ця назва об’єднала двох івано-франківських художників Володимира Сандюка та Олега Чуйка, що спільно представили свою творчість в Івано-Франківському художньому музеї.

Це не вперше митці виставляють свої роботи разом: виставки уже відбувалися в Коломиї, Києві та інших містах, а паралельно з Івано-Франківською — ще й у Кривому Розі. Експозиції при цьому щоразу інші.

Одна виставка на двох (не персональна і не групова) — явище, не характерне у середовищі митців.

Що поєднує Олега Чуйка та Володимира Сандюка? На поверхні — те, що обидва викладають в Інституті мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника. Володимир Сандюк — викладач кафедри образотворчого мистецтва, а Олег Чуйко — доцент кафедри дизайну. Обидва навчалися у Косівському коледжі декоративно-прикладного мистецтва, відтак вищі щаблі мистецької освіти Сандюк долав у Львові, а Чуйко — в Івано-Франківську та в аспірантурі у Харкові. Обидва — члени Національної спілки художників.

Про творчість Володимира Сандюка, що облюбував олійний живопис, мистецтвознавець Петро Кузенко пише так: "Завдяки пульсуючим феєрверкам кольору надає природі, Карпатським краєвидам метафоричних ознак". А про Олега Чуйка, що обрав батик, зазначає: "Невимушено елегантний розпис по шовку Олега Чуйка відтворює найглибші потаємні почуття людини, миттєвості її прозріння, просвітлення".

Колега ж художниця Ірина Дундяк дуже влучно підмітила: "Те, що Олег дозволяє собі у лінії і плямі, те Володимир робить у кольорі — вихор".

Внутрішнім рухом назвав цю спорідненість мистецтвознавець Мирослав Аронець.

ОДТРК



Відвідайте також:


Музей екології та етнографії Карпатського краю

Центр гумору "Веселя оселя"

Регіональний історико-краєзнавчий музей Гуцульщини