25 Жовтня 2011, 10:40

Скульптура серця і душі. Унікальні монументальні твори Григорія Крука буде презентовано в Художньому Музеї Івано-Франківська. Творів не більше десятка, утім кожна з них має свою історію, каже куратор виставки Мирослав Аронець. Круківські скульптури мають свою мову - мову пластики і тіла. Його роботи немов дихають. Вони вміло передають ментальність українського селянина, каже Аронець.

Також Крук відтворив у скульптурі громадських діячів - до прикладу голову Директорії УНР Симона Петлюра, а також Папу Римського.

30 жовтня виповнюється 100 років з дня народження європейського скульптора Григорія Крука. Митець народився у прикарпатському селі Братишеві 1911 року. Чоловік навчався мистецтву пластики за кордоном - у Краківській та Берлінській Академії мистецтв, а згодом у Парижі. Скульптор усе свідоме життя прожив у Мюнхені. Утім його і досі пам’ятають у його рідному селі Братишеві.

У день народження Григорія Крука у тамтешньому селі буде встановлено пам’ятник митцеві. На урочистості приїдуть іноземні делегації з різних країн світу.

www.firtka.if.ua



Відвідайте також:


Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича

Музей–оселя родини Івана Франка

Народний краєзнавчий музей ім. Юліана Целевича