31 Жовтня 2011, 01:28

У селі Братишів Тлумацького району, де народився скульптор і графік Григір Крук, відбулися урочистості з нагоди 100-річчя від дня народження митця. Тут йому встановили пам’ятник: майстер, що ліпить скульптуру жінки. Оновили також експозицію місцевого музею, де проходили урочистості.


За словами завідувача музею, вчителя і краєзнавця Петра Боднарчука, лише в часи незалежності Україна дізналася про цього майстра, випускника Краківської академії мистецтв.

Популяризації його творчості у 80-х роках минулого століття сприяли ще три випускники Краківської академії Ярослав Лукавецький, Денис Іванцев, Михайло Зорій.

Як інформує радіо Свобода, останній свого часу передав музею листи, фотографії, першим перекладав статті з німецьких журналів про Григора Крука.

Як зазначив мистецтвознавець Мирослав Аронець, український художник вже наприкінці 40-х років минулого століття був відомий в європейському мистецькому середовищі, вважався оригінальним скульптором з унікальним власним стилем і статичними формами різьби.

За скульптурні портрети митрополита Йосипа Сліпого та Папи Павла VI отримав медаль Ватикану.

Загалом понад 300 скульптур і тисячу рисунків, основною темою яких є Україна, створив на чужині Григір Крук. Його роботи є в музеях Парижа, Мюнхена, Лондона.

До цього часу ще недостатньо знають творчість митця на Україні, музеї не мають коштів на придбання його робіт, нема серйозних досліджень його спадщини.

Про це говорили учасники всеукраїнської науково-практичної конференції, яка напередодні ювілею відбулася в Івано-Франківську.

Там у художньому музеї розгорнута і виставка 12 скульптур Григора Крука.

Правда іф



Відвідайте також:


Регіональний історико-краєзнавчий музей Гуцульщини

Музей родинних професій

Літературний музей Прикарпаття