12 Грудня 2011, 01:23

14 грудня в Івано-Франківську буде представлено спільний проект Мирослава Яремака та гурту «Оркестр Бобовата» під символічною назвою «Бобовата поміж деревами». Проект відбудеться в рамках мистецької виставки-акції «25 дм в квадраті теперішнього мистецтва». Вона присвячена 25-річчю виставкової діяльності відомого івано-франківського художника-концептуаліста Мирослава Яремака.

Проект буде представлено о 18:00 у галереї-рамарні «Цмок» за адресою вул. Курбаса, 5 (неподалік філармонії).

За точку відліку Мирослав Яремак бере участь у виставці сучасного мистецтва у Львові в січні 1986 року. Вже з кінця 80-х для митця стає актуальним, за його ж визначенням «дослідження нових соціальних контекстів, міри значення і значимості креативної персони». Наразі виставка «25 дм в квадраті теперішнього мистецтва» є артистичним жестом, що знову ставить питання.

Художник використовує традиційні і новітні форми художньої виразності. Творить декілька сегментів, або ж колекцій: абстракції (які порівнює з музикою), S-об'єкти, Євхаристії та, властиво, дерева.

Дерева Мирослава Яремака — різного часу: старші органічно вписуються в експозицію «Цмоку», нові винесено на окремий стенд, що сам по собі сприймається як цільність і орієнтовно має отих 25 квадратних дециметрів.

Проект «Бобовата поміж деревами» характерний не лише вплітанням музичних композицій колективу «Оркестр Бобовата» в живописні роботи Мирослава Яремака, а й творенням нової літературно-музичної композиції за участі самого художника, який постане в ролі вокаліста-декламатора.

Музично-літературний проект «Оркестр Бобовата» виник вкінці 2009-го року у молодіжному мистецькому середовищі Івано-Франківська. Офіційною датою створення вважається 10 листопада.

З часу створення музиканти відновили в Івано-Франківську такі оригінальні мистецькі заходи, як квартирники, де представляляють не лише свою творчість, а залучають гостей і ті стають повноправними учасниками «Оркестру Бобовата» на час виступу.

В липні 2011 року в Івано-Франківську на Острові Кохання відбулося свято добра, радості і любові «Бобовата-фест», організоване учасниками колективу.

20 листопада 2011 р. «Оркестр Бобовата» став лауреатом третьої премії в жанрі «Інша музика» фестивалю «Червона рута» і взяв участь у гала-концерті у київському театрі оперети.

За час існування «Оркестр Бобовата» виступав з сольними програмами в Івано-Франківську, Калуші, Харкові, Києві, Львові, Великій Кам'янці.

Жанр, у якому працюють музиканти дещо незвичний і новаторський – інтелектуальний етно-глюк. Інтелектуальність полягає в тому, що у творенні музичних композицій, «Оркестр Бобовата» використовує тексти відомих поетів (Василя Голобородька, Ярослава Павуляка, Тараса Григорчука, Богдани Матіяш, Олега Романенка та ін.), а також власні. Про етніку говорить використання таких інструментів як сопілка, скрипка, дримба, бубон та ін. А глюк – це своєрідний жарт, який, так би мовити виправдовує діяльність колективу.

Склад

Василь Карп’юк – голос, дримба
Тетяна Запорожець – сопілка, перкусія
Мар’яна Яремак – голос, клавіші
Юля Плисюк – голос, гітара, бубон


Відвідайте також:


Музей "Українська старовина"

Музей історії с. Іллінці

Історико-краєзнавчий музей с. Чернелиця