28 Лютого 2012, 02:14
21-22 квітня 2012 року місто Коломия Івано-Франківської області запрошує на VI Всеукраїнський фольклорний фестиваль “Писанка ” Щорічно в писанковому місці над Прутом проводиться фестиваль “Писанка”. Коломия з 2006 року протягом двох фестивальних днів, в першу суботу-неділю після великого християнського свята Воскресіння Христового стає місцем, де можна доторкнутися до справжнього й неповторного, напоєного небесною енергетикою, українського духу.

Захід спрямований на відродження, збереження, популяризацію національних традицій, які характерні для всіх регіонів України.

Писанка — абсолютно унікальний витвір народного генія. В усьому народному мистецтві немає такого предмету, який би конденсував у собі стільки образно-символічного змісту, як писанка.

Українська писанка — це енциклопедія вірувань українського народу, його світогляду і Божественна краса, закодована в орнаментиці писанкового розпису, символ світотворення, кругообертання і безкінечності життя. Водночас мистецтво писанкового розпису спільне для всієї України, яке досягло найвищого рівня свого розвитку і стало окремим видом мистецтва.

Саме наше місто, з його унікальним, єдиним в світі музеєм писанкового розпису, претендує на те, щоб стати тим енергетичним стрижнем, який об'єднає всю Україну в її національному відродженні і процвітанні, стане щорічною всеукраїнською фінальною крапкою у святкуванні світлого Христового Воскресіння.

Метою і завданнями фестивалю є:

  • Збереження і примноження національних традицій народного мистецтва писанкового розпису;
  • Популяризація технік і шкіл, творчих стилів і новітніх методик для широких кіл поціновувачів писанкарства;
  • Виявлення і підтримка обдарованих дітей та юнацтва; заохочення учнівської молоді до освоєння мистецтва писанкового розпису і поширення його, як традиційно-родинного;
  • Широка популяризація писанки, як національного символу Великоднього християнського дійства та унікального мистецького витвору в українському фольклорі та різних напрямках декоративно-ужиткового мистецтва;
  • Пізнання себе через пізнання свого народу, його історії, культури, традиції, звичаїв, відновлення традиції передачі народними майстрами знань від батька до сина.
  • Ознайомлення з традиціями писанкарства різних регіонів України, Європи та світу.

Відділ культури і туризму Коломийської міської ради, вул. Театральна, 27, м. Коломия

.

тел./факс: (03433)2-02-45 e-mail: kocultourulyana@ukr.net

Детальніші умови фестивалю та анкету-заявку учаника можна завантажити тут

.

Повний календар фестивалів та інших культурно-мистецьких заходів на 2012 рік можна переглянути тут.



Відвідайте також:


Кімната–музей села Чернятин при бібліотеці-філіалі

Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича

Музей Наталії Кобринської (філіал музею ім. Р.Скворія)