30 Січня 2012, 02:59
Вже вдруге з ініціативи депутата Івано-Франківської обласної ради Богдана Гдичинського у Коломиї відбувся фольклорно-етнографічний фестиваль маланок, щедрівок, колядок та вертепів «Людям на добро». Цьогоріч кількість бажаючих брати участь в фестивалі була наскільки великою, що спочатку організаторам довелося зробити відбіркові тури у Снятинському і Коломийському районах. Участь в гала-концерті брали 15 кращих колективів.
Фестиваль розпочався з благословення владики Коломийсько-Чернівецької єпархії Миколи Сімкайла, єпископа Коломийського і Косівського УПЦ КП Іоана Бойчука, які шанують, поважають та примножують і відстоюють традиції прикарпатського краю.
«Проведення фестивалю «Людям на добро» – це дуже добра місія, започаткована паном Гдичинським, яка відповідає нинішньому часі, адже люди покидають віру, стають байдужими індиферентними , а побувавши на такій коляді, побачивши колективи, відчувається гордість за наш край. Коляда – це є наше величне багатство, в якому ми виявляємо любов до Ісуса Христа і до всіх наших традицій. Це є то багатство яке мусимо берегти і примножувати , думаю що ми зуміємо це зробити і нехай фестиваль продовжує жити», – наголосив владика Микола Сімкайло.
Фестиваль має на меті в означенні часу творити добро колядою, щедрівкою, маланкою. Два тижні селами та селищами Коломийщини і Снятинщини журі, у складі якого були заслужені та народні артисти України, шукали таланти, а їх виявилось чимало.
До участі в гала-концерті потрапили колективи загальноосвітніх шкіл: Ліснохлібичинської, Воскресинецької, Коломийської №8, Попельниківської, Кийданецької, Стецівської, Сопівської, Підвисоцької, Тростянецької, Снятинської №1, Орелецької, Ковалівської, а також Будинок дитячої творчості м.Коломиї, Гвіздецька школа мистецтв, Спаський НВК.
Колективи ж які не потрапили у фінал,але гарно виступили у відбірковому турі отримали додаткові бонуси – їм вручили сертифікати на туристичні поїздки історичними місцями України.

«Поєднуючи сьогодні Коломийщину і Снятинщину відбиралися ті колективи, які і справді в своєму багатому арсеналі мають колядки та щедрівки не просто як колядки і щедрівки, а комплекс динамічно розвинутої тієї чи іншої сцени. Під час оцінювання колективів ми враховували абсолютно все і динаміка розвитку, драматургія, постановка, голосоподача, голосовідчуття, тобто ми розглядали виступи дітей таким чином, щоб сам виступ на сцені мав означення і осягнув все свято», – розповів голова журі фестивалю Заслужений журналіст України Богдан Кучер .
Більш як чотири години колективи показували присутнім в Народному домі, як вміють маланкувати, колядувати, танцювати і весь цей час вдячні глядачі, для артистів долонь не шкодували.
Переможених на фестивалі не було. Кожен колектив отримав у подарунок від депутата Івано-Франківської обласної ради Богдана Гдичинського та благодійного фонду «Заради добра» комп’ютерну техніку, а приз за перше місце – сучасний телевізор дістався Гвіздецькій школі мистецтв. І хоч колектив їхній, «Струмочок Покуття», доволі молодий, діти займаються з задоволенням та справді захоплюються вивченням пісень та обрядів рідного краю.
Ігор Довганюк, директор Гвіздецької школи мистецтв, переконаний, що чим більше буде таких фестивалів тим міцнішатиме надійний фундамент відродження обрядів і традицій України. «Нам дуже приємно, що ми перемогли в цьому фестивалі, хоча сьогодні всі перемогли, тому що виграло Різдво Всі , без винятку, учасники фестивалю доторкнулися до того найпотаємнішого. Результат колективу «Струмочок Покуття», який вийшов переможцем фестивалю, показує що школа рухається в потрібному напрямку і власне підготовка підростаючого покоління в дусі наших звичаїв і обрядів це є найголовніше, що може спасти і нас і Україну», – сказав І. Довганюк.
«Традиції рідного краю треба берегти і відроджувати, – переконаний ініціатор фестивалю «Людям на добро» Богдан Гдичинський. – Завдяки збереженим традиціям та звичаям ми є українцями і в мене душа співає від радості, що ми сьогодні маємо клад, клад звичаїв, обрядів та традицій які зберігаються з покоління в покоління і яких дотримуємося і сьогодні. Я сподіваюсь, що започаткований фестиваль з кожним роком буде збирати все більшу кількість учасників, а молодь не забуватиме традицій своїх прадідів та буде шанувати звичаї українського народу».
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..



Відвідайте також:


Музей караїмської історії та культури

Музей-кімната «Мамина Світлиця»

Снятинський літературно-меморіальний музей Марка Черемшини