22 Серпня 2012, 10:23

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрито оновлену експозицію відділів археології та історії. Представлено цікаву археологічну колекцію знахідок часів палеоліту – неоліту, культури лінійно-стрічкової кераміки та Трипілля.

Відвідувачі мають змогу оглянути предмети та колекції з фондів музею, які ще не експонувалися, а також відреставровані унікальні музейні експонати, які висвітлюють історію міста Івано-Франківська (Станиславова). Показано відреставрований макет міста-фортеці Станиславова XVIII ст. (автор П.Ричков).

В експозиції – багата та цікава колекція холодної та вогнепальної зброї XVI - поч. XX ст.

Австро-Угорський період репрезентований різноманітними предметами побуту, документами, церковними книгами. Розвиток освіти представлений тогочасним шкільним приладдям, підручниками. Один із розділів висвітлює опришківський рух на Прикарпатті.

Для відвідувачів по експозиції проводитимуться тематичні екскурсії.


Виставка авторської ляльки Оксани Смереки-Малик

«Оксанина лялька » мандрує Україною»

В середу, 22 серпня 2012 року о 15 годині в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкриється чотирнадцята персональна виставка авторської ляльки відомої львівської мисткині Оксани СМЕРЕКИ-МАЛИК.

Виставка "Оксанина лялька" - єдина колекція, створена циклами, що умовно перегукуються з поезіями авторки: гуцульським, французьким та квітковим. Оксанина лялька, як і обереги – без обличчя, а проте відрізняється від звиклих народних ляльок. Майстриня створила "каркасну мотанку", поєднавши традицію і новаторство. Власне, за рахунок каркасу, її ляльки дуже динамічні, наче рухомі. Тут навіть не костюми, а самі пози передають характер і типаж, створюють враження живої картини. Колориту додають голівки – очіпки, хустки, чільця, віночки.
Кольори – від яскравих гуцульських мотивів – до бежевих у міських та до білих із сріблом у князівському вбранні, – ніби відбивають українське суспільство з його культурою одягу.

«Оксанина лялька», вийшовши вперше в люди влітку 2010 року, за короткий час побувала на виставках та фестивалях в Києві, Чернігові, Луцьку, Луганську, Львові, Черкасах, на Івано-Франківщині, Полтавщині, Одещині, залишилась у фондах багатьох музеїв України та приватних колекціях по цілому світі. Добірка «Оксаниної ляльки», що складається з 50-и ляльок та 20-и художніх фотографій, є власністю Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського в Коломиї і експонується в ці дні у всесвітньовідомому Музеї писанки.

Оксана СМЕРЕКА-МАЛИК – за фахом філолог-романіст, за посадою – директор Художнього ліцею при Львівській національній академії мистецтв. Лялькарка, писанкарка. Співавтор (разом з черкащанкою Ларисою Теліженко) 3-метрової ляльки-мотанки, що увійшла до книги рекордів України, виготовленої у Львові на завершення фестивалю Етнолялька 2011. Член журі у республіканських конкурсах народних ляльок. Авторка кількох поетичних книг, дипломантка ХІІ літературного конкурсу імені Мирона Утриска.

Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації




Відвідайте також:


Кімната-музей Героїв ОУН-УПА

Літературно-меморіальний музей Івана Франка

Музей побуту та етнографії Західного регіону